Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 22.03.2016
  • Autor: tz

Zemědělství a potravinářství, ekonomická soběstačnost České republiky a strategie Ministerstva zemědělství s výhledem do roku 2030 byly hlavními tématy včerejšího Žofínského fóra v Praze. Ministr Marian Jurečka uvedl, že v roce 2030 bude ČR přiměřeně potravinově soběstačná v základních komoditách, které lze u nás produkovat.

„Zvyšovat by se měly plochy takzvaných citlivých komodit, jako jsou třeba ovocné sady, ale také počty zvířat. Oproti roku 2004, kdy jsme vstoupili do Evropské unie, klesly na polovinu především stavy prasat. Ve výrobě vepřového masa nejsme dlouhodobě soběstační, loni došlo opět k poklesu míry soběstačnosti, a to o 1,2 procenta na 56,3 procenta, což je hluboko pod úrovní průměru Unie. Naším cílem je dosáhnout v roce 2030 míry soběstačnosti 80 procent,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Na národní dotační programy pro živočišné komodity je na rok 2016 vyčleněno zhruba 2,3 miliardy Kč, v roce 2015 to bylo 1,5 miliardy Kč.

Potřebu systémového řešení demonstruje podle ministra Jurečky příklad sektoru produkce mléka. Při soběstačnosti v produkci syrového mléka přes 130 % bylo loni saldo zahraničního obchodu v kategorii s nejvyšší přidanou hodnotou (sýry a tvarohy) záporné ve výši 2,9 mld. Kč. Proto považuje ministr Marian Jurečka za důležité například sdružování odbytu a posílení vyjednávací síly, kdy Ministerstvo zemědělství chystá mj. uznávání organizací producentů ve všech hlavních sektorech s možným navázáním na podpory z Programu rozvoje venkova.

„Podporujeme také kvalitní domácí výrobce a zpracovatele základních zemědělských komodit, čímž směřujeme k přidané hodnotě zemědělských produktů a potravin. Jedním z našich dotačních programů je Podpora zpracování zemědělských produktů a zvyšování konkurenceschopnosti potravinářského průmyslu. V něm jsme navýšili možný objem celkové roční podpory ze současných 200 milionů na zhruba 400 milionů korun,“ uvedl Marian Jurečka.

 

 

  • Zdroj: eagri.cz