Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 13.09.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

KSČM pohrozila vypovězením tolerance vlády pod vedením premiéra Andreje Babiše, a to v případě, že vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) prosadí od ledna zrušení takzvané zaručené mzdy. Jak ve svém zpravodajství uvedla v sobotu Česká televize, podle ministryně Aleny Schillerové zaručená mzda zbytečně zatěžuje podnikatele.

Česká televize k tomu dále vysvětlila, že zaručená mzda je zákonný minimální plat, který si musí podle své profese či vzdělání vydělat každý zaměstnanec. Každé zaměstnání v České republice má totiž vlastní nejnižší možnou zaručenou mzdu. Například popeláři zajišťující odvoz odpadků ve výši 16.100 korun, zdravotní sestry, které pracují v nemocnici, 19.600 korun a třeba učitelé na základní škole nejméně 24 tisíc korun. Jenže teď ji navrhuje ministryně financí zrušit.

„Prostě ať upustíme od zaručené mzdy. Protože si vemte, že máme osm segmentů ekonomiky, kde diktujeme minimální zaručenou mzdu. Problémem našeho hospodářství není minimální mzda, ale tak zvaná zaručená,“ prohlásila ministryně financí Alena Schillerová.

Zatímco některým profesím může zaručená mzda pomoci k vyšším příjmům, třeba lékaři nebo učitelé mají skutečné platy podstatně vyšší, než jim garantuje stát. Například průměrný plat pedagoga je dnes přes čtyřicet tisíc hrubého, tedy o šestnáct tisíc víc než je zákonné minimum.

Česká televize dále vysvětlila, že minimální mzda činí 14.600 korun, kterou v současnosti pobírají jen ti nejméně kvalifikovaní zaměstnanci. Podle ministryně Aleny Schillerové by minimální mzda mohla v příštím roce výrazně vzrůst. „Pokud bychom zapojili do této debaty zrušení zaručené mzdy, tak si myslím, že se určitě můžeme bavit i o vyšší částce,“ uvedla Alena Schillerová s tím, že se klidně dá jednat i o částce šestnácti tisíc korun.

Průměrná mzda ve druhém čtvrtletí stoupla na 34.271 korun. Reálně ale byla s ohledem na růst cen nižší.

Právě zvýšení minimální mzdy ze 14.600 na 16 tisíc měsíčně navrhla pro příští rok Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). S případným koncem zaručených mezd, které se týkají i číšníků, řidičů autobusu, lékařů a zubařů, ale třeba i manažerů, však ČMKOS zásadně nesouhlasí. „To je totální nesmysl. To je zcela proti smyslu toho, že se vzděláváte, že máte lepší pracovní zařazení, a tady by vláda umožnila, že může zaměstnavatel toho zaměstnance okrást,“ konstatoval předseda ČMKOS Josef Středula.

„Pokud bychom zrušili koncept zaručené mzdy, určitě bychom o tom byli ochotni jednat, bylo by to možná ku prospěchu věci,“ říká k tomu viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj.

Česká televize dále vysvětlila, že odměna za práci v České republice nesmí být nižší než státem stanovená minimální mzda, která se od ledna 2020 zvýšila na 14 600 korun měsíčně nebo 87,30 korun za hodinu. Pro většinu zaměstnanců ale platí mnohem vyšší minimum – takzvaná zaručená mzda. Stanovuje nejnižší mzdu za práci s ohledem na složitost, odpovědnost a namáhavost vykonávané práce, je odstupňována do osmi stupňů. Nejnižší úroveň zaručené mzdy nesmí být nižší než minimální mzda.

Podle zpravodajství České televize ostré výhrady k plánu zrušit zaručenou mzdu má KSČM, která vládu Andreje Babiše toleruje. „Z naší strany by to byl problém,“ zdůraznila předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM) s tím, že pokud by ministryně financí tento krok opravdu prosadila, mohla by KSČM přestat vládu tolerovat.

Skeptická je k plánu Aleny Schillerové i její vládní kolegyně – ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně Jana Maláčová. „Vyslechnu si veškeré argumenty a pak uvidíme,“ řekla Jana Maláčová.

O plánu na zrušení zaručené mzdy i o růstu té minimální budou jednat ministři se zástupci odborů a zaměstnavatelů na zasedání Rady hospodářské a sociální dohody ČR neboli tripartity 21. září.

  • Zdroj: Česká televize