Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 16.10.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) navrhne další odklad elektronické evidence tržeb (EET), a to do konce roku 2022. Podel zpravodajství české televize to po páteční videokonferenci ministryně Aleny Schillerové s podnikatelskými svazy a komorami to sdělilo ministerstvo financí. EET je aktuálně kvůli dopadům šíření koronaviru pro všechna odvětví přerušena do konce letošního roku.

Odklad se bude týkat nejen stávajících oborů, ale i spuštění poslední fáze EET pro obory, které dosud tržby neevidovaly. Jde například o řemeslníky, lékaře, taxikáře, účetní nebo advokáty. Původně měla být poslední fáze spuštěna letos 1. května. Zákon, který letošní odklad EET umožnil, podepsal prezident republiky Miloš Zeman na konci května. Žádný podnikatel tak nyní nemusí evidovat své tržby a úřady tuto povinnost ani nekontrolují. 

Evidence začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 je povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu.

O odkladu by mohla jednat vláda na svém pátečním mimořádném zasedání. Kabinet bude také například rozhodovat o kompenzačním bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a malé firmy a o prodloužení záručního programu COVID III.

Podle dostupných informací je aktuálně do EET zapojeno přes 200 tisíc podnikatelů, kteří dosud evidovali zhruba 15,5 miliardy účtenek. Podnikatelé mohou totiž tržby evidovat nadále dobrovolně.

  • Zdroj: Česká televize