Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 25.10.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Do úterka bude představen pozměňovací návrh na snížení daně z příjmu zaměstnanců na 15 procent. Pro lidi s vyššími příjmy bude navrženo 23 procent. V neděli to CNN Prima NEWS řekla ministryně financí Alena Schillerová. Návrh podá předseda vlády Andrej Babiš z pozice poslance.

O změně daňových sazeb se jedná v souvislosti s plánovaným zrušením superhrubé mzdy. Poslanecká sněmovna má v úterý v druhém kole projednat vládní daňový balík na rok 2021.

„Řekl mi (Andrej Babiš), že to prostě lidem slíbil a že ten návrh podá. Že ho podá na 15 a 23 %, protože teď lidé potřebují pomoct. Je to sedm procent úspora z hrubé mzdy,“ řekla v pořadu Partie televize CNN Prima NEWS ministryně Alena Schillerová.

Podle premiéra Andreje Babiše je potřeba snížit daň z příjmů pro všechny zaměstnance na příští dva roky. „Tím pádem ani zaměstnavatelé nemusí navyšovat mzdy, protože tím dochází k navýšení mezd všech zaměstnanců o 7 % hrubého a 5 % čistého,“ uvedl premiér.

CNN Prima NEWS dále uvedla, že koalice ANO a ČSSD slíbila zrušení superhrubé mzdy ve vládním programovém prohlášení, v němž se zavázala ke snížení daně z příjmu na 19 %. Na zavedení patnáctiprocentní daně se koaliční strany dohodly koncem srpna. Zároveň má zůstat sazba 23 % pro lidi s příjmem zhruba nad 139.000 korun měsíčně. Nyní činí efektivní zdanění pro zaměstnance 20,1 %.

Ministryně Alena Schillerová, podle ČTK, v úterý uvedla, že daňově nejčistší by bylo snížit daň z příjmu na 15 % a zavést sazbu 23 % pro lidi s vysokým příjmem. Pokud by ale vláda podle ministryně nesehnala v takovém případě podporu pro návrh státního rozpočtu na příští rok, tak může ustoupit na sazby 19 a 23 %.

Co se týče kompenzací, podle Aleny Schillerové, by díky schválenému schodku 500 miliard korun a zkušenostem s programy, které probíhaly na jaře, mohlo dojít k obnově projektů. „Teď jsme pomoc zaměřili na postižené segmenty. Do ekonomiky k 30. září šlo přes 200 miliard korun. Počítáme, že tato částka se bude dále navyšovat o další pomoci,“ řekla ministryně. Mezi ně Alena Schillerová zařadila například bonus 500 korun pro živnostníky, Antivirus A nebo zvýšený počet testování na koronavirus. „Já budu velmi ráda, když se nám zejména ze zdravotnického, ale i ekonomického hlediska podaří krizi co nejrychleji zvládnout a vrátit se pokud možno do nějakého normálu,“ řekla v nedělním rozhovoru televize CNN Prima NEWS ministryně Alena Schillerová.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS