Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 11.02.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ministerstvo financí poslalo k připomínkám návrh na zavedení takzvané paušální daně. Místo daňového přiznání a dalších formulářů by živnostníci s příjmy do milionu korun ročně mohli využít jednotný měsíční odvod. Platili by tak jednou za měsíc zhruba pět a půl tisíce korun. Přišli by tím ale o daňové slevy, to kritizuje část opozice. Uvedla to v pondělí ve svém zpravodajství Česká televize.

Česká televize dále k tomu problému, tj. zda zavést či nezavést u nás paušální daň u živnostníků, dále uvedla, že v letošních číslech by návrh ministerstva financí představoval měsíční odvod 5 377 korun. V tom už je obsažena minimální záloha na sociální pojištění plus patnáct procent, aby odvod nebyl příliš nízký, což by ohrozilo výši důchodu živnostníka.

V částce je započítáno také minimum na zdravotní pojištění a také daň z příjmu. Pro příští rok by suma měla vzrůst o stokoruny. Podnikatelé už by pak nemuseli podávat daňová přiznání, přehledy nebo řešit kontroly.

Na druhé straně, by zavedení měsíční paušální daně, znamenalo výpadek 398 milionů korun u zdravotního pojištění, v případě daní má jít o 15 milionů korun. Stát ale počítá s růstem u pojištění sociálního a nepřímo také s vyšším výběrem DPH, v obou případech o víc než 50 milionů korun. Přičemž zmíněné nižší inkaso daně z příjmů se ovšem kvůli rozpočtovému určení promítne do hospodaření krajů a obcí. Kraje mají dostat o 21 milionů korun méně, obce o 56 milionů. Vybrat si mezi účetnictvím jako dosud, anebo paušální daní by si mohl živnostník s příjmem do milionu korun ročně. V případě paušálního měsíčního odvodu by ale už nemohl uplatnit žádné další slevy: třeba na poplatníka nebo děti.

Zpravodajství České televize dále k tomu přineslo stanoviska ministryně financí Aleny Schillerové a politických stran, zastoupených v Poslanecké sněmovně. Podle Aleny Schillerové zavedením paušální daně odpadá podávání daňových přiznání. Dále ale také odpadá i možnost uplatnění odečitatelných položek nebo slev. Podle ní si toto musí každý živnostník zvážit, zda ji bude uplatňovat či nikoliv. Ovšem, jak dále uvedla, jejím zavedením získává každý živnostník administrativní klid.

To se ale nelíbí některým opozičním stranám. „Minimálně základní sleva na poplatníka, odpočet na děti, to myslím, že by tam mělo být,“ navrhuje místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD).

ODS sice s myšlenkou jednotného odvodu souhlasí, také ale trvá na tom, že slevy by se pro živnostníka měly zachovat. „Sleva na dítě by měla být zachována. K tomu bychom měli v rámci projednávání dospět a najít řešení,“ uvedl další místopředseda rozpočtového výboru Jan Skopeček (ODS).

Pokud jde o zavedení tzv. paušální daně, má ji vláda ČR ve svém programovém prohlášení. Ministryně Alena Schillerová proto spoléhá na hlasy ministrů – členů ČSSD. Ti sice respektují koaliční závazek, o parametrech ale chtějí ještě jednat. Vyjádřil se k tomu místopředseda ČSSD Roman Onderka, který se ptá - jaký poměr tam bude na sociálním, na důchodové připojištění, aby to živnostníka nepoškodilo ve stáří? Podle něho se ČSSD chce se bavit o tom, jestli stejný benefit nedat i zaměstnancům?

Pro vládu ČR jsou klíčové i hlasy KSČM, která menšinovou vládu toleruje. U paušální daně zatím podporu přislíbena nebyla. „Já jsem pro to, aby nějaká z těch slev, zejména na děti, zachována byla. Otázka je, v jaké podobě to vláda předloží,“ uvedla předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM).

K návrhu se teď budou scházet připomínky. Ministerstvo financí plánuje, že by paušální daň měla být pro živnostníky možností od ledna příštího roku.

Česká televize poté dala prostor k vyjádření například i malíři a lakýrníkovi Janu Zemanovi, který prohlásil, že se považuje za dobrého řemeslníka, ale, jak dále podotkl, že není dobrý účetní. Když bude vědět, že je jednotná paušální daň, kterou zaplatí a bude mít tím pádem vše vyřešené, pokud jde o daně, ušetří mu to stres a čas, který může věnovat rodině. Přičemž dodal, že dnes mu účetnictví zabere zhruba hodinu denně, někdy i víc.
  • Zdroj: Česká televize