Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 01.04.2015
  • Autor: Evropská komise

31. března 2015 přestal v EU platit režim kvót na mléko. Kvóty zde byly zavedeny v roce 1984, kdy výroba vysoce převyšovala poptávku. Při odstraňování těchto strukturálních přebytků byl právě systém kvót prvním krokem.

Více tržní směr nabralo mlékárenství i díky následným reformám společné zemědělské politiky Unie, kdy byla zavedena celá škála dalších, cílenějších nástrojů. Smyslem bylo mj. pomoci producentům ve znevýhodněných, např. hornatých oblastech, kde je výroba dražší. V roce 2003 bylo rozhodnuto o termínu, k němuž budou kvóty zrušeny, tak aby výrobci v EU mohli pružněji reagovat na rostoucí poptávku, zejména na světovém trhu. Toto rozhodnutí bylo potvrzeno v roce 2008 v podobě série opatření, která měla dopady zrušení kvót zmírnit. I přes existenci kvót dokázala EU za posledních pět let svůj vývoz mléka a mléčných výrobků zvýšit, a to o 45 % v objemovém a o 95 % v hodnotovém vyjádření. Velmi slibné by měly vyhlídky na další růst i zůstat, jak vyplývá z odhadů vývoje na trhu. To platí zejména pro výrobky s přidanou hodnotou, např. sýry, ale i pro přísady do nutričních produktů, potravin pro sportovce či dietních potravin.

Komisař pro zemědělství a rozvoj venkova Phil Hogan k nadcházejícímu zrušení kvót prohlásil: „Zrušení režimu mléčných kvót je pro Unii výzvou i příležitostí. Výzvou proto, že celá generace producentů mléka se bude muset přizpůsobit kompletně novým podmínkám a docela určitě i čelit zvratům ve vývoji na trhu. Ale nabízí se nám i šance na ekonomický růst a nová pracovní místa. Pokud se mlékárenství víc soustředí na výrobky s přidanou hodnotou a na přísady do tzv. funkčních potravin, má potenciál posunout EU ekonomicky dál. Citlivější oblasti, kde může být ukončení systému kvót vnímáno jako hrozba, mohou využít celého spektra opatření k rozvoji venkova, která se řídí zásadou subsidiarity.“

Bližší informace (eng), včetně často kladených otázek, vysvětlujících grafů, zpráv o vývoji trhu a audiovizuálního materiálu (spolu s fotografiemi a záznamy z archivu).

  • Zdroj: ospzv-aso.cz