Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 18.04.2018

Ministerstvo průmyslu a obchodu jako garant projektu začalo od 11. 4. 2018 přijímat žádosti o zařazení do Režimu ostatní státy (dále „Režim“) zaměřené na Mongolsko a Filipíny.

Cílem Režimu je konkrétní výběr uchazečů z těchto států. Projekt je určen pouze pro přímého zaměstnavatele, který splní kritéria Režimu (pracovní pozice dle klasifikace zaměstnání CZ-ISCO hlavní třídy 4-8, pracovní místo nahlášené na příslušném Úřadu práce, bezdlužnost kandidáta na zařazení atd.).

O podaných žádostech bude rozhodovat Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR na základě doporučení české podnikatelské reprezentace (SP ČR, HK ČR, KZPS, AMSP) nebo CzechInvest.

V tomto Režimu je roční kvóta 1000 žádostí (tj. 85 žádostí měsíčně). Pokud se měsíční kapacita naplní, bude příjem zastaven. Žádosti o zaměstnaneckou kartu budou přijímat zastupitelské úřady v Ulánbátaru a Manile.

V Režimu ostatní státy je možné podávat také hromadnou žádost (více jak 30 uchazečů).

V České republice je dlouhodobě enormně nízká nezaměstnanost, v březnu 2018 klesla na 3,5 %. Režim ostatní státy má napomoct zaměstnavatelům se získáním dalších pracovních kapacit.

Více informací naleznete na webových stránkách MPO včetně rubriky „často kladené otázky“, které Vám pomohou v lepší orientaci při podání žádosti o zařazení do režimu ostatní státy.

 

 

 

  • Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy ČR