Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 04.01.2023
  • Autor: Miroslav Svoboda

Slovenský potravinářský řetězec Farmfoods donutila aktuální situace s cenami energií k radikálnímu kroku. Podle zpravodajství televize Nova musí dočasně uzavřít část svých prodejen. Podobný scénář je, podle ekonoma Štěpána Křečka, reálný i u některých obchodů v České republice.

Zavírání prodejen s výrobky od slovenských farmářů, které spadají pod řetězec Farmfoods, je prý přímým důsledkem zvyšování cen. „Z důvodu neudržitelného nárůstu zejména energetických a personálních nákladů, stagnace zájmu o kvalitní slovenské potraviny a provozních ztrát některých našich prodejen, které nejsme schopni průběžně pokrývat, jsme nuceni některé naše prodejny dočasně uzavřít,“ informoval řetězec na svém webu.

Změnám se ale nevyhnula ani ta část prodejen, které zavřít nemusely. Ty musely upravit otevírací dobu. S podobným problémem by se v brzké době mohly podle expertů potýkat i některé obchody v Česku. „Je to očekávaný krok a určitě k němu budou přistupovat i další společnosti, že také budou rušit provozy, které nevydělávají,“ řekl ekonom Štěpán Křeček.

„Během covidu zavíraly některé pobočky prodejen s oblečením. Teď vidíme, že se to dotýká i některých prodejen s potravinami, ale bezpochyby se zavírání poboček bude týkat i dalších odvětví,“ dodal ekonom.

Přicházející recese se dotkne i farmářů. „Očekávám, že se budou rozšiřovat prodeje přímo ze dvora, kde není obchodník, který by navyšoval marže. Právě lidé, kteří budou hledat co nejnižší cenu, si mohou přijet přímo k farmářovi a nakoupit u něj čerstvě a levně,“ dodal k tomu Štěpán Křeček.

  • Zdroj: TN.cz