Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 03.09.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Společným zpěvem státní hymny začala krátce po 14:00 hod. na Václavském náměstí demonstrace proti vládě. Protest s názvem „Česká republika na 1. místě“ je společnou akcí organizací, politických stran a občanů, kteří nesouhlasí se současnou politikou a chtějí změnu. To je v prvé řadě demisi současné vlády premiéra Petra Fialy. Policie odhadla jejich počet na 70.000. Organizátoři po 15 hodině oznámili, že na Václavské náměstí dorazilo 100.000 demonstrujících.

Důvodem, proč organizátoři svolali toto protestní shromáždění našich občanů ze všech koutů republiky, jak již avizovali před týdnem, je to, že chtějí odchod současné vlády, zmírnění dopadů energetické krize a nápravu škod. Požadují osvobodit tuzemský průmysl od závislosti na zahraničních společnostech, dále vojenskou neutralitu a zajištění přímých smluv s dodavateli plynu za nízké ceny, především s Ruskem. Česká republika, podle nich, potřebuje změnit systém rozdělování a plateb za elektřinu tak, aby neplatila prostředníkům na burze.

„Toto je první den našeho vítězství. Vezmeme si naši zemi zpátky,“ uvedli organizátoři na úvod. Opakovaně zaznívala kritika vlády Petra Fialy, demonstranti volali po předčasných volbách. Mnozí z nich si přinesli české vlajky, někteří také bubny a transparenty s nápisy jako třeba „Ukrajincům pomyšlení a nám dva svetry“. Dav po zahájení akce skandoval „Demisi!“, „Máme toho dost!“ nebo „Už je to tady!“ Lidé si připravili hesla proti EU, NATO, premiérovi Petru Fialovi, Zelené dohodě pro Evropu a odmítavému postoji vlády vůči Rusku. Na náměstí byly stánky a vlajky KSČM a Trikolory.

Mezi řečníky vystoupili například předsedkyně hnutí Trikolora Zuzana Majerová Zahradníková, která zahřímala: „Fialova vláda je možná ukrajinská, možná bruselská, ale rozhodně ne česká.“ Vláda má, podle ní, snížit daně, včetně DPH, a ukončit protiruské sankce, které poškozují české podnikatele. Žádá i zastavení dodávek zbraní na Ukrajinu. „Toto není naše válka,“ míní. "Válku neukončíme tím, že budeme mluvit o míru. My ho dosáhneme pouze tím, že nebudeme posílat zbraně a nebudeme prodlužovat konflikt, který se nás netýká," promluvila o ruské invazi na Ukrajinu.

Jak jsme se již zmínili, organizátoři demonstrace žádají demisi vlády. Zároveň také chtějí, aby vláda zplnomocnila jejich odborníky k jednáním o nákupu plynu a ropy. Například energetik Vladimír Štěpán na demonstraci kritizoval vysoké ceny energií a prozápadní kurz vlády. Zastropování cen, které zvažuje vláda, označil za hloupost. Podle něho to povede k dalšímu růstu cen. Vyslovil se také proti nakupování plynu z burzy. Mimochodem, k tomu můžeme dodat, že na demonstraci se nejvíce hovořilo o současné energetické krizi a vysoké inflaci. Cílem organizátorů je prosadit, aby každá česká domácnost měla nárok na 3 MWh elektrické energie zdarma.

Ekonomický expert Trikolory, děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Miroslav Ševčík pak mimo jiné obvinil Německo, že chce ovládnout Českou republiku pomocí Evropské unie.

Na pódiu promluvil k přítomným bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, který prohlásil: „Jestliže vzrůstají ceny energií o stovky procent, jestliže se zvyšují ceny hnojiv, kolik může stát potravina? Potraviny jsou nyní o 80 procent dražší." Podle něho hrozí i nedostatek potravin.

V rámci Vlasteneckého projektu vystoupil i Josef Skála, který kandiduje na prezidenta ČR s podporou KSČM, a hlásá, že se chce hodně rozkročit a opřít se o spoustu lidí z osvícené intelektuální sféry, o levicová hnutí. Je to, podle něho, široký vlastenecký projekt.

Projev měl i europoslanec Hynek Blaško zvolený za SPD. Na pódiu objevil i bývalý poslanec Lubomír Volný omluvil se za národovce, kteří údajně zklamali, protože se nedokázali spojit. Zkritizoval ale i voliče, kteří je k tomu, podle něho, dostatečně nenutili. Přičemž demonstranti na něho nesouhlasně pískal. Po něm přišla na pódium jedna z demonstrantek a vypustila holubici míru.

„Cílem naší demonstrace je nutnost změny. Hlavně v řešení otázek cen a energií, zejména elektrické energie a plynu, které způsobí destrukci našeho hospodářství už letos na podzim. My jsme vyzvali pana Fialu, aby s námi jednal, ale bohužel nemáme žádnou odpověď. Takže budeme dále tlačit na to, aby tato vláda skončila. Budeme chtít její demisi,“ řekl jeden z organizátorů shromáždění Jiří Havel. Jejich dalším požadavkem jsou předčasné volby.

Policie kvůli demonstraci odkláněla dopravu z horní části náměstí, magistrála byla průjezdná. Za ní na schodech Národního muzea bylo několik desítek odpůrců demonstrace s velkou vlajkou NATO a EU. Pořadatelé protestní demonstrace „Česká republika na 1. místě“ proto vyzvali demonstranty, aby se chovali slušně a nevyvolávali konflikty právě se skupinami lidí, kteří se sešli u Národního muzea.

Premiér Petr Fiala, který byl na návštěvě středních Čech, k tomu prohlásil, že protest svolaly síly, jež se hlásí k proruské orientaci, mají blízko k extrémním pozicím a jsou proti zájmům Česka. Informace o tom vyvolala v davu pískot. Premiér také ujistil, že respektuje právo kohokoliv na demonstraci.

Ministr vnitra Vít Rakušan dále uvedl, že bere vážně obavy lidí, kteří na demonstraci přišli. „Rozkol společnosti je jeden z cílů hybridní války, které čelíme. Nesmíme ho dopustit. Proto pracujeme na řešeních, která strach lidí z budoucnosti zmírní. Ta řešení ale neleží v příklonu k Putinovu Rusku, v tom se s řečníky neshodnu,“ uvedl vicepremiér.

Organizátoři demonstrace po jejím ukončení uvedli, že pokud vláda nepodá demisi do 25. září, vyhlásí nátlakové akce. Další protest plánují na 28. září.

  • Zdroj: ČTK, Česká televize, TV Nova, Seznam Zprávy