Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 11.08.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Případ řidiče České pošty, který dostával menší plat než jeho kolega v Praze, by mohl být významným precedentem. V tomto případě jde o to, jak v pondělí uvedla ve svém zpravodajství televize CNN Prima NEWS, Nejvyšší soud ČR rozhodl o tom, že zaměstnanec, který bere nižší plat či mzdu na jednom místě za stejnou práci, jako jiný zaměstnanec na úplně jiném místě České republiky, má nárok na stejné ohodnocení, a to bez ohledu na to, zda například pracuje v Praze nebo v Brně.

Podle této zprávy Nejvyšší soud ČR totiž posuzoval žalobu zaměstnance České pošty, který pracoval jako řidič v Olomouci a měl plat 18.000 Kč, což je o 3000 Kč nižší plat, než řidič, který pracuje na úplně stejné pozici, ale v Praze. Řidič z Olomouce se proto obrátil na soud se žalobou na zaměstnavatele, který rozhodl, že je v právu. Soudní proces se však prodlužoval a až se nakonec dostal k Nejvyššímu soudu ČR, který původní rozsudek potvrdil s tím, že zaměstnanci na stejné pozici by měli brát stejný plat, ať již pracují kdekoliv po republice. Televize CNN Prima NEWS k tomu dále uvedla, že rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR se tak může stát příkladem i pro další zaměstnance, pokud mají pocit, že neberou stejný plat za stejnou práci, jako lidé, kteří zastávají stejnou pracovní pozici u příslušného zaměstnavatele.

Podle odborníků z advokátní kanceláře Tošovský by navíc muž ani zdaleka nemusel být sám, komu soud přizná finanční náhradu. Rozhodnutí by mohlo být významným příkladem pro další podniky. „Pokud lidé vykonávají stejnou práci u jednoho zaměstnavatele, měli by podle zákoníku práce dostávat stejný plat, bez ohledu na to, zda pracují v Praze či jiném regionu,“ potvrdil právník Adam Tošovský.

Česká pošta ale podle něj může ještě podat ústavní stížnost a rozhodnutí tak zvrátit. „Teď se bude jednat o tom, jaké odškodnění muž dostane,“ upřesnil reportér CNN Prima NEWS Jakub Říha.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS