Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 28.04.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se v letošním roce zvýší o 3,5 procenta. Aktualizovaný odhad vlády, který je proti výhledu z ledna o půl procentního bodu vyšší. Podle zpravodajství České televize to prohlásil v úterý německý ministr hospodářství Peter Altmaier. Řekl také, že v příštím roce vláda očekává růst ekonomiky o 3,6 procenta.

„Ukazuje se, že německé hospodářství je velmi silné,“ řekl k odhadu Peter Altmaier. Ačkoli je epidemická situace v Německu stále vážná, je podle něj v ekonomice patrný pozitivní vývoj, který je příznivější, než se očekávalo. „Nejpozději v roce 2022 budeme zpět na své staré síle,“ konstatoval.

Aktuální jarní odhad vlády se tak přiblížil názoru předních německých institutů, které v prognóze z poloviny dubna počítají s růstem o 3,7 procenta. Zatímco instituty své hodnocení tempa růstu snížily z očekávaných 4,7 procenta, opatrněji vystupující vláda výhledovou bilanci zlepšila. Ještě v lednu totiž kabinet kancléřky Angely Merkelové odhadoval růst HDP o tři procenta.

Ministerstvo hospodářství nově vychází z toho, že k růstu výrazněji přispěje soukromá spotřeba. Předpokladem ale je, že Německo ve druhém čtvrtletí po zastavení třetí vlny pandemie přistoupí k postupnému rozvolnění karanténních opatření.

Zotavení ekonomiky zajistí především export, kde ministerstvo hospodářství čeká růst o 9,2 procenta, zejména díky příznivému vývoji na důležitých německých odbytištích, jako jsou Spojené státy a Čína. Díky nízkým úrokovým sazbám počítá Peter Altmaier s dalším rozvojem stavebnictví, který podporuje také vysoká poptávka po bydlení.

Podle zpravodaje České televize v Německu Martina Jonáše „navzdory pandemii, navzdory tomu, že v Německu momentálně přibývá nakažených, a že zažívá vrchol takzvané třetí vlny pandemie, a zároveň zde platí poměrně přísná hygienická opatření, tak se některým segmentům německé ekonomiky daří dobře, dokonce velmi dobře.“ Podle něho to platí především pro německý průmysl, kterému je silnou vzpruhou to, jak velmi rychle a silně se zotavují některé další velké světové ekonomiky a největší odběratelé zboží „made in Germany“, tedy především Čína a Spojené státy.

Martin Jonáš zároveň dodal, že zakázky z těchto zemí pro Německo jsou v některých oblastech až na rekordní úrovni. „Svaz německých exportérů dokonce očekává, že pokoří v průběhu tohoto jara desetileté rekordy. Velmi dobře si vedou například i výrobci aut,“ uvedl. Připomněl, že tato čísla jsou z hlediska České republiky potěšující, neboť německá ekonomika je už dlouhá léta motorem i pro tu českou.

Německu podle něj pomohlo i jeho tradiční nastavení a struktura tamní ekonomiky. „Pokud ji například srovnáme se sousední Francií, tak Německo těží právě z toho, že je průmyslovou a expertní velmocí. A že velká část německého HDP závisí na průmyslové výrobě, a ne do takové míry, jako třeba ve Francii, na službách. I díky tomu se mohou německé firmy spolehnout na zahraniční odběratele a překonávat v tuto chvíli i některé poměrně složité situace z hlediska pandemického vývoje,“ dodal. 

Ne všem segmentům se ale daří stejně. Martin Jonáš dále doplnil, že turistický ruch, hotelnictví, gastronomie nebo umělecká tvorba naopak bojují o přežití a musí z velké části žádat o statní pomoc.

S podporou jako takovou však Němci příliš spokojeni nejsou. Výtky směřují hlavně k tomu, jakým způsobem je administrována. Podle zpravodaje České televize někteří podnikatelé, kteří si o pomoc zažádali v listopadu, ji ještě v únoru neměli. Avšaj, jak zároveň konstatoval, situace se ale může lišit v jednotlivých spolkových zemích. Ty si podporu spravují samy. Podpora se neřídí z jednoho centrálního místa.

Výrazný růst zaměstnanosti vláda očekává až v příštím roce. Oživování pracovního trhu bude podle ní postupné, jelikož na něj tvrdě dopadly nucené uzávěry.

Německá ekonomika se tak letos vrátí k růstu po loňském propadu, který činil 4,9 procenta. Ministr Peter Altmaier nicméně očekává, že v prvním letošním čtvrtletí výkon hospodářství klesl o 1,7 procenta.

  • Zdroj: Česká televize