Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 23.06.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Cesta ven z energetické krize, vysoký schodek rozpočtu i domácnosti pronásledované inflací – to byla, podle zpravodajství České televize, hlavní témata první společné schůzky vlády a její Národní ekonomické rady vlády (NERV). Část členů rady vládu varovala, že letošní plánovaný deficit přes 300 miliard nepůjde v budoucnu snížit jenom škrty ve výdajích. Padl návrh zvýšit i daňové příjmy. A to i zvýšením zdanění příjmů lidí.

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) dostali hned na prvním jednání Národní ekonomické rady vlády od některých jejích členů konkrétní doporučení – pokud chce vláda citelně snížit schodky rozpočtu, bude muset zvýšit daně.

„Je asi na stole otázka otevřít diskusi o dani z příjmu fyzických osob, která se měnila posledně trochu nešťastně,“ říká člen NERV a hlavní ekonom Deloitte David Marek. „Bez příjmů to nepůjde. Bohužel jsem toho názoru, že byla velká chyba změna daní v roce 2020, protože jsme ztratili zhruba sto miliard. A navíc jsme nepomohli těm skupinám, které jsou ohroženy krizí,“ přizvukuje další člen rady, sociolog Daniel Prokop.

Premiér ale zatím se zvyšováním jakýchkoli daní nepočítá. „My obecně nechceme zvyšovat daně, nevidíme v tom rozumnou cestu,“ míní předseda vlády.

Vláda přitom před třemi týdny schválil první návrh rozpočtu, který v příštích třech letech počítá se schodky nad 290 miliard. Ministr financí připouští, že letošní schodek bude hlavně kvůli důsledkům války na Ukrajině nakonec ještě vyšší. „Když vidíme ten vývoj daňových příjmů, tak předpokládám, že ten schodek by měl být něco nad těch 300 miliard, bohužel,“ připouští Stanjura.

Národní ekonomická rada vlády má ve Strakově akademii jednat se členy Fialova kabinetu každý měsíc. Vládě má například poradit, jak zajistit v době rostoucí inflace a vysokých rozpočtových schodků sociální smír.

„Jsem přesvědčen, že tento velice špatný názor Národní ekonomické rady vlády (NERV) souvisí s tím, že tato vláda a její ekonomičtí poradci nejsou vůbec schopni vyvést Českou republiku z krize, která zde je. Jenom zvyšováním daní, a to především zvýšením zdanění příjmů lidí, se to prostě řešit nedá. Velice mne zaráží, že se zde neustále hovoří jenom o zdanění občanů České republiky, místo toho, abychom se zamysleli nad tím, jakým způsobem se zdaní nekontrolovatelné vývozy kapitálu, který získaly zahraniční firmy na českém trhu,“ řekl nám předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek, jako jeho reakci na návrh Národní ekonomické rady vlády (NERV) zvýšit zdanění příjmů lidí u nás.

  • Zdroj: Česká televize