Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 21.06.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PRGLF), jehož stoprocentním akcionářem je ministerstvo zemědělství, odvolal ředitele výstaviště České Budějovice Leoše Kutnera. Uvádí to dokument ve Sbírce listin z 13. dubna. ČTK to včera potvrdil primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda. Novým ředitelem a předsedou představenstva akciové společnosti Výstaviště České Budějovice je Mojmír Severin.

Výstaviště České Budějovice je proslulé tím, že se zde každý rok, obvykle na rozhraní srpna a září, pořádá agrární veletrh Země živitelka, který navštíví tisíce návštěvníků, kteří se zajímají o nejnovější poznatky z rostlinné a živočišné výroby včetně technického rozvoje českého zemědělství při dalším zavádění robotizace a automatizace v českém zemědělství. Například loni veletrh Země živitelka navštívilo 109.278 lidí, tedy nejvíce od roku 2005.

Mimochodem, finanční ředitel a místopředseda představenstva akciové společnosti Výstaviště České Budějovice Zdeněk Volf zároveň s tím sdělil, že k 31. květnu skončil na vlastní žádost obchodní ředitel firmy Václav Polan. Novou obchodní ředitelkou je Eva Jílková.

Pokud jde o tyto změny ve vedení Výstaviště České Budějovice, a.s., je nutné uvést, že od loňského roku je jejím stoprocentním akcionářem Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. Podle údajů ve Sbírce listin byl Leoš Kutner odvolán v polovině dubna. Mluvčí fondu Neli Vesselinova uvedla pro ČTK, že s Leošem Kutnerem fond ukončil spolupráci dohodou. Podle ní za nejvýznamnější důvody odvolání Leoše Kutnera považuje fond zejména manažerská pochybení s dopadem na obchodní a personální vedení společnosti, nepřesné či neúplné informace o hospodářském výsledku společnosti a nedostatečnou komunikaci ve vztahu k jedinému akcionáři. Nový ředitel Severin má zkušenosti z bankovního a agropotravinářského sektoru, působil i v Moneta Money Bank. Vystudoval provozně podnikatelský obor na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích.

Stát, zastoupený PRGLF, obměnil vedení Výstaviště České Budějovice v roce 2016. Podle fondu rozjel nový management potřebné změny, na jejichž základě by se z areálu mělo stát moderní výstaviště, které by sloužilo i jako odpočinková zóna pro trávení volného času. "Věříme, že tato personální změna přinese další očekávaný dynamický rozvoj společnosti," uvedl fond v tiskové zprávě.

Finanční ředitel Volf loni prohlásil, že vedení Výstaviště chce v dalších letech zbourat pavilony E a F, postavit administrativní budovu za 350 milionů Kč a předělat vstup pro pěší. Letos chtělo Výstaviště investovat 126 milionů korun. Do roku 2022 chce Výstaviště investovat 690 milionů. Podle Neli Vesselinove musí Severin dokončit změny s cílem zpřístupnit areál široké veřejnosti a vytvořit koncepci rozvoje areálu.

Primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda k tomu uvedl, že nový ředitel Výstaviště Mojmír Severin ho již navštívil. "Přišel se představit, že je novým ředitelem. Jinak bych to nevěděl," řekl J. Svoboda.

Neli Vesselinova rovněž zveřejnila, že Výstaviště České Budějovice s areálem o rozloze 25 hektarů má 27 pavilonů. Jejich výstavní plocha je 6303 metrů čtverečních. Tržby z prodeje výrobků a služeb loni klesly o pět procent na 84,7 milionu korun, zisk po zdanění byl 3,84 milionu, meziročně nižší o 57 procent.