Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 01.11.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Premiér Andrej Babiš (ANO) při středečním setkání s odboráři huti ArcelorMittal slíbil, že si „pohlídá“, aby důsledkem prodej společnosti nebylo propuštění či zastavení výroby v Ostravě. ČTK to řekl předseda Odborové organizace ArcelorMittalu Ostrava Petr Slanina, který tak komentoval setkání odborářů hutí s předsedou vlády ČR.

Premiée Andrej Babiš odborářům také řekl, že se kvůli podmínkám prodeje hutí setká se zástupci Evropské komise i kupující společnosti Liberty House.

Petr Slanina dále vyjádřil názor, že předseda vlády Čr udělá vše, co bude moci ve prospěch zaměstnanců huti a nebude opakovat chyb, které tehdejší vláda ČR udělala při prvním prodeji hutí. Zároveň dodal, že je chybou, že stát nemá pro tyto případy určené strategické podniky.

ČTK rovněž oslovila společnost Liberty House, která by měla hutě ArcelorMittal koupit. Podle vedení této společnosti si uvědomují důležitost těchto ocelárem pro město Ostravu a celou Českou republiku a vysoce si cení, že se premiér Andrej Babiš plně zapojil do této záležitosti a celý prodej a převod huti sleduje. Vedení společnosti Liberty House rovněž zdůraznilo, že úmyslem společnosti jsou investice pro zvýšení objemu výroby, čímž by měla vzniknout další pracovní místa.

V následujícím roce chce Liberty House zvednout produkci oceli o 500.000 tun na 2,5 milionu tun a bude se podle svého vyjádření snažit, aby se výrobní kapacita zvedla až na tři miliony tun ročně. Podle vedení firmy investuje společnost minimálně 150 milionů eur v příštích pěti letech s cílem prodloužit životnost koksovací pece. Dále chtějí rekonstruovat vysoké pece, vylepšit spékárnu rud a zároveň investovat do efektivity a zvýšení kvality výrobků. Hodlají zajistit pracovní místa všem zaměstnancům. S rostoucím objemem výroby budou usilovat o zvyšování počtu zaměstnanců a zároveň investovat do jejich rozvoje.

Odborové organizace ArcelorMittalu Ostrava poslaly Evropské komisi námitky proti prodeji podniku firmě Liberty House, protože se domnívají, že by prodej huť trvale a nezvratně poškodil. Liberty House uvedla, že na převzetí všech závodů, které kupuje od skupiny ArcelorMittal včetně ostravské hutě, je finančně připravena. V Ostravě chce pokračovat v připraveném investičním plánu.

Podle zprávy ČTK společnost ArcelorMittal Ostrava produkuje ocel pro stavebnictví a strojírenství, je největším výrobcem silničních svodidel v České republice. Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. I s dceřinými společnostmi má téměř 7000 zaměstnanců. V roce 2017 vytvořila čistý zisk 3,2 miliardy korun, o 1,9 miliardy korun více než v roce 2016.

Skupina ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmí Mittala ostravskou huť prodává, protože chce koupit největší evropskou ocelárnu Ilva v Itálii. Podle podmínek EK se musí některých podniků zbavit, aby neměla příliš velký podíl na evropském trhu. Britská firma Liberty House, jež by se měla stát novým vlastníkem ostravského podniku, patří do skupiny GFG (Gupta Family Group) Alliance britského podnikatele Sandžíva Gupty.

Liberty má koupit i podniky ArcelorMittal Galati v Rumunsku, ArcelorMittal Skopje v Makedonii a ArcelorMittal Piombino v Itálii. Podmínkou pro uzavření transakce je dokončení akvizice huti Ilva, schválení kupce Evropskou komisí a projednání s odborovými organizacemi.

Liberty se sídlem v Londýně patří do GFG Alliance, což je globální skupina působící v oblasti výroby energie, těžebního průmyslu, kovozpracujícího průmyslu, inženýrství, logistiky a finančních služeb. Další pobočky společnosti jsou v Dubaji, v Hongkongu, v Singapuru, v Sydney, v Paříži a v New Yorku. Skupina působí přibližně ve 30 zemích světa a má zhruba 14.000 zaměstnanců.