Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 22.04.2022
Někdejší ministr financí a exposlanec za TOP 09 Miroslav Kalousek se na sociální síti zostra opřel do odborářů úřadů práce za to, že chystají 1. května vyhlásit stávkovou
pohotovost. Vrazili tím podle něj akorát kudlu do zad české vládě. Navrhuje část z nichvyhodit a rozdělit jejich platy.

Odboráři z úřadů práce chtějí 1. května vyhlásit stávkovou pohotovost kvůli náporu na úředníky a zdražování, požadují ještě letos zvýšení platů.

„Zástupci odborových organizací úřadů práce rozhodli o vyhlášení stávkové pohotovosti. Je to důsledek neochoty problém úřadů práce řešit, vláda a Ministerstvo práce s nimi nejednají,“ sdělil předák Odborového svazu státních orgánů a organizací Pavel Bednář.

Odboráři vyzvali ministra práce Mariana Jurečku (KDU-ČSL) k jednání o řešení nejpozději do konce května. S odbory chce prý jednat v pátek ráno.

Bývalý poslanec Miroslav Kalousek mluví o drzosti a ministru Jurečkovi naopak navrhuje vyhazovy, zbylé peníze rozdělit mezi ostatní pracovníky.

„Když je válka a bezprecedentní situace, vrazí "loajální" státní úředník své vládě kudlu do zad a jde vydírat stávkovou pohotovostí. Smím-li doporučit Marianu Jurečkovi, 20 % jich vyhoďte, mezi zbytek rozdělte jejich platy. Platy tak stoupnou a práce bude efektivnější,“ nebere si servítky.
Podle představ odborů by se výdělky měly v dalších měsících zvýšit tak, aby neklesla jejich reálná hodnota. Úřady práce čelí nyní náporu žadatelů o různé podpory. Vyřizují humanitární dávku pro uprchlíky, solidární příspěvek na ubytování běženců pro české domácnosti či příspěvky na bydlení a mimořádnou okamžitou pomoc kvůli zdražování energií.

Podle odborů se úřady potýkají s velkou fluktuací. Už dřív jim chyběla zhruba desetina pracovníků. Zaměstnanci jsou také na nemocenské. „V úřadech práce to bobtnalo už delší dobu. Mladí zaměstnanci nastupují za 18 000 či 19 000 korun hrubého. Lidé, kteří vyhrají výběrové řízení, měsíc po nástupu odcházejí,“ popsal šéf úřednických odborů. K jednání vyzval premiéra a ministra práce koncem března, podle předáka dopis zůstal bez odpovědi.

Úředníkům se pro letošek plat zmrazil, stejně jako pracovníkům kultury, nepedagogům ve školství a dalším profesím.

  • Zdroj: Parlamentnilisty.cz