Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 30.03.2023
  • Autor: Miroslav Svoboda

Včera, ve středu 29. března 2023, přesně v poledne, začala před Úřadem vlády ČR v Praze demonstrace odborářů, kteří se do Prahy sjeli ze všech koutů naší republiky. Demonstraci, kterou zorganizoval Odborový svaz (OS) KOVO, podpořily nejen další odborové svazy z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), ale i některé samostatné odborové svazy, jako byl OS KOVO ve Škodě Auto Mladá Boleslav či OS DOSIA, který sdružuje odboráře z řad zaměstnanců městské hromadné dopravy v různých městech naší republiky, dále silničáře a pracovníky autoopravárenství.

Podporu této demonstraci vyjádřili svojí účastí, a to jak mezi demonstranty, tak i na podiu před budovou Úřadu vlády ČR, rovněž členové opozičních i některých mimo sněmovních politických stran. Z významných osobností, které přišli podpořit demonstraci odborů, jmenujme bývalého premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, místopředsedu SPD Radima Fialu, předsedu ČSSD Michala Šmardu, europoslankyni a předsedkyni KSČM Kateřinu Konečnou, dále za odbory předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středulu a předsedu odborů KOVO v mladoboleslavské Škodovce Jaroslava Povšíka. Na podiu byli přítomni a k demonstrantům promluvili i zástupci francouzských a slovenských sesterských kováckých odborů. Mezi demonstranty bylo vidět i řadu dalších osobností, například předsedu strany PRO Jindřicha Rajchla nebo předsedu Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka.

V úvodu demonstrace vystoupil Roman Ďurčo, který řekl „zvali jsme i zástupce vlády, ale ti z nás mají strach. Nechtějí slyšet pravdu. Přišli jsme jim dnes sdělit, jak se lidem žije a co si myslí o jejich krocích. Proto pan premiér dnes doslova utekl na druhý konec republiky do Jeseníku.“

Důvodem svolání demonstrace odborů jsou, podle předsedy kováckých odborů, nesmysly ministrů Stanjury a Jurečky, kteří začali vypouštět informace, že bez odchodu do důchodu v 68 letech naše země zkrachuje. Načež Roman Ďurčo k tomu dodal, že když se odboráři hlasitě ozvali, ministři raději vzali zpátečku, což mu v minulém týdnu potvrdil sám ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, když mu řekl, že je pro něho odchod v 68 letech do penze nepřijatelný. „Jak máme takovým lidem věřit? Vypouštějí balonky a testují, co vydržíme. Stejný ministr původně tvrdil, že na valorizaci důchodů nesáhnou. Co udělali, všichni víme,“ prohlásil Roman Ďurčo. Přičemž poukázal na nedávno Parlamentem ČR schválené zákonné snížení valorizace penzí.

Roman Ďurčo se ve svém vystoupení dále velmi kriticky vyjádřil i emisní normě Euro 7, která povede ke zrušení výroby cenově dostupných malých aut v zemích EU. Podle něho vláda tvrdí, že tato norma je nepřijatelná, přitom ji sama prosazovala v době českého předsednictví EU, ačkoli ohrožuje desítky tisíc pracujících míst. »Jen se o tom neví,« řekl Roman Ďurčo. Zároveň dodal, že vláda „kašle na sociální dialog“, návrhy zákonů předkládá pozdě nebo vůbec a odpovědní ministři se neobtěžují chodit na tripartitu. „Počínaje dneškem začínáme se hlasitě ozývat a říkáme takovému dialogu ne. Chceme, aby vláda plnila své sliby, které slíbila před volbami“, řekl předseda OS KOVO Roman Ďurčo. Zároveň vládu označil za asociální.

Rovněž předseda ČMKOS Josef Středula demonstrantům potvrdil, že vláda s odboráři nekomunikuje. »Když jsem o odchodu do důchodu v 68 letech slyšel poprvé, tak trochu cynicky mě napadlo, že budeme muset jako odbory vyjednat příplatek za odvoz mrtvoly z pracoviště. Mám osobní zkušenost – ne že bych někoho odvážel z pracoviště v tak fatálním stavu – ale můj otec pracoval v huti a dožil se 68 let a víc ani ťuk. Nyní ten, kdo chodí do práce, má mít jedinou perspektivu, tu nejhorší. Vládo, vzpamatujte se,« řekl Josef Středula. Josef Středula dále prohlásil, že protestní akce odborů budou nadále pokračovat.

»Šlapou nám po našich právech, demontují nám sociální stát. Bylo nutné se ozvat,« řekl demonstrantům Jaroslav Povšík, předseda Podnikové rady odborů KOVO Mladá Boleslav. Poděkoval všem, kteří přijeli ve všední den do Prahy ze všech koutů republiky, a to v pracovní době. »Zaměstnanci Škodovky přijedou, po noční směně nespali. Přijedeme vždycky, a pokud to někdo bude stupňovat, vezmeme autobusy, přijedeme a zaplníme celou Prahu. A když nebudou autobusy, přijdeme pěšky,« prohlásil Jaroslav Povšík. Podle něho norma Euro 7 znamená jediné: „Tu Škodovku úplně zabijeme“. Načež dodal, že kvůli předchozím předpisům nemůže mladoboleslavský závod vyrábět pro lidi levná auta, což je, podle Jaroslava Povšíka vina předchozí normy Euro 6. Zároveň uvedl, že na výrobních linkách závodu nejde dělat déle než do 60 let, proto požadavek na prodloužení odchodu věku do důchodu „bral zpočátku jako vtip“.

Z politických osobností, které přišly podpořit demonstrující odboráře, účastníky demonstrace velice zaujal projev předsedy nejsilnějšího opozičního hnutí ANO Andreje Babiše, který označil současnou vládu Petra Fialy (ODS) za „nejneschopnější“ a „nejprolhanější“, která kdy ve Strakově akademii (budova Úřadu vlády ČR – pozn. red.) seděla.

Bývalý premiér Andrej Babiš dále prohlásil, že s ním současný premiér Fiala za 470 dní, to je od té doby, co mu odevzdal úřad, ani jednou nemluvil. Současně expremiér vyhlásil, že hnutí ANO snížení valorizace důchodů jeho nehodlá jen tak nechat. Proto se také hnutí ANO obrátilo na Ústavní soud ČR. »Uvidí se, jestli je Ústavní soud součástí nové totality, která tu vznikla,« řekl na demonstraci Andrej Babiš.

Zároveň zdůraznil, že jeho vláda předávala zemi v nejlepší kondici. »Došlo k navyšování mezd, snižování daní, narvali jsme 220 miliard do zdravotnictví. Společně s odboráři jsme zachránili OKD vytunelované nějakým Bakalou. Když jsme odcházeli, byla inflace pět procent? A teď? Po tom, co tu ODS v minulosti všechno rozprodala, je řešením snížit cenu elektřiny na 1500 Kč za megawatt. Z elektřiny pak vychází všechno – potraviny i další zboží. Ale to nechtějí, řídí je výrobci elektřiny,« prohlásil Babiš, přičemž pětikoaliční vládu označil doslovně za »loutkovou vládu výrobců elektřiny«.

Navíc se velmi ostře zkritizoval ministra Mariana Jurečku (KDU-ČSL). »Vždycky ministr práce a sociálních věcí bojoval za důchodce, teď je to poprvé, co bojuje proti důchodcům,« řekl Andrej Babiš. Současně dodal, že vláda v době předsednictví EU neudělala pro Českou republiku nic. »Vyřídili 500 miliard pro Ukrajinu. A pro nás co? Ani korunu,« řekl předseda hnutí ANO a vyzval odboráře, aby se semkli napříč organizacemi.

»Před kým může mít tato nejhorší vláda strach? Před vámi, odboráři! Kolik vás je? 500 tisíc. Uspořádejte demonstraci, až zaplníte ten Václavák nebo Letnou, konečně s vámi vláda začne mluvit a začne se vás bát. Prosím, zorganizujte to, my vás budeme podporovat. Máte obrovskou sílu a já vám držím palce,« vyzval Andrej Babiš odboráře k účasti na protivládních demonstracích.

Za další opoziční stranu vystoupil místopředseda SPD a předseda jejich poslaneckého klubu Radim Fiala, který prohlásil, že se naše země nachází v krizi a vláda ji chce řešit tím, že mj. sahá na důchody. Načež uvedl, že po jednání vedení jejich strany na ministerstvu práce a sociálních věcí zašel ministr Jurečka na jejich tiskovou konferenci a řekl tem, že s odchodem do důchodu v 68 letech už nepočítá. „Tak věřme, že to tak bude,“ dodal Radim Fiala, který na akci zastoupil předsedu SPD Tomia Okamuru, který se včera zúčastnil protivládní demonstrace SPD v Ostravě. Také Radim Fiala se vyslovil kriticky proti normě Euro 7.

Předseda ČSSD Michal Šmarda konstatoval, že v České republice politici neudělali nic pro zastavení růstu cen energií i potravin. Zároveň uvedl, že vysoká inflace a hrozba toho, že jednou tato inflace přijde, byla důvodem pro to, že ČSSD kdysi prosadila automatickou valorizaci důchodů. „A co se stalo dnes, kdy je potřeba lidi chránit? Právě dnes se pokouší vláda tento automatický záchranný mechanismus vypnout, a to je velká chyba. Mám strach, že se to podaří,« prohlásil Michal Šmarda. Podle něho inflace ohrožuje nejen důchodce, ale i ostatní pracující a rodiny s dětmi. Načež se řečnicky zeptal demonstrujících odborářů: „Jestliže je inflace 18 procent, komu z vás rostly mzdy o 18 procent? Vyzývám ke spravedlivé daňové i důchodové reformě.“ Podle něho by měl minimální důchod činit alespoň 13 tisíc korun. Přitom dodal, že 100 000 lidí nemá ani to, to se musí ihned změnit, prohlásil. Poté připomněl, že je to právě ČSSD, která prosazuje i dřívější odchod do důchodu pro těžce pracující profese, což se, podle Michala Šmardy, týká asi půl milionu lidí. Před shromážděnými odboráři i sympatizanty dále vyzval k přijetí ústavního zákona, který zastropuje odchod do důchodu na 65 letech.

Europoslankyně a předsedkyně KSČM Kateřina Konečná několikráte použila jedno příliš expresivní slovo, kterým naprosto přesně pojmenovala útěk vlády před demonstranty do Jeseníku na Moravě. „Nevážená vládo, zdrhli jste před námi, protože se nás bojíte. Věčně před občany utíkat nebudete,“ prohlásila Kateřina Konečná. Podle ní se Vláda premiéra Petra Fialy nechová jako vláda suverénní země. Načež dodala, že se stydí za vládu, která „ohýbá hřbet před EU, Německem, před kýmkoli, aby mohli políbit jeho prsten. My jsme suverénní země.“ Současně však konstatovala, že nelze se jen tak uchlácholit řečmi, že změnu odchodu do důchodu nikdo nemyslí vážně. „Dneska jsem v novinách viděla nové valorizační schéma. Pořád je tam 68 let, automaticky pro ty, kterým je dnes 34 let,“ varovala Kateřina Konečná. Podle ní Česká republika bude zemí, „kde se chodí do důchodu naposledy. Už teď máme nejdražší bydlení v Evropě a jednu z největších inflací. To je výsledek práce těch, kteří se nás bojí, vládnou si ve svých palácích a netuší, co se děje v naší krásné zemi,« prohlásila Kateřina Konečná.

Závěrečné prohlášení přečetl těsně po půl druhé místopředseda OS KOVO Ivo Kužel. Odboráři požadují splnění šesti požadavků, jinak by vláda měla odstoupit. V prvé řadě uvedli dřívější důchod bez krácení pobírané částky pro profese z takzvané třetí a čtvrté kategorie. Odbory rovněž žádají, aby se vláda zdržela strašení a přestala vypouštět balonky. Vláda, podle odborů, musí přijmout »spravedlivou daňovou reformu« bez dopadu na seniory, rodiny či chudé. Zrušení superhrubé mzdy považují odboráři za chybu, vládní strany ji podle nich mají napravit. Vláda má také hájit české zájmy v Unii tak, aby opatření neničila domácí průmysl, a nesmí upustit od sociálního dialogu. „Je to šest požadavků, které požadujeme splnit, jinak vyzýváme vládu k odstoupení,“ řekl místopředseda svazu KOVO Ivo Kužel.