Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 06.11.2022

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR je šokován v sobotu 5. listopadu publikovaným vyjádřením ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, že chce zavedením nadstandardů ve zdravotnictví rozdělit nyní poskytovanou zdravotní péči na „dvě skupiny kvality péče“, a to podle schopnosti pacientů připlatit si na péči. Za zcela demagogické považuje vysvětlení, že „to přinese zkvalitnění pro všechny“.

Ministr Válek tvrdí, že jeho návrh není asociální. Podle odborového svazu tento návrh asociální je. Navíc je velmi bezohledné přijít s ním v nynější ekonomické krizi, kdy se mnoho lidí obává o svoji budoucnost a kdy strmě roste počet lidí, kteří už se propadají do chudoby a pro které je problém vyjít s financemi od výplaty k výplatě.

Odborový svaz připomíná, že tato vláda letos vzala ze zdravotnictví 14. mld. Kč, když rozhodla o snížení plateb za státní pojištěnce. Odborům, které s tím zásadně nesouhlasily a varovaly, že to zdravotnictví poškodí, vláda opakovaně tvrdila, že to na zdravotnictví nebude mít žádný dopad, že peněz je ve zdravotních pojišťovnách dost.

Nyní předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová záměr svého stranického kolegy Válka obhajuje tím, že „je potřeba se zaměřit i na udržitelnost zdravotnictví, což souvisí s udržitelností rozpočtu“.

Sobotní vyjádření politiků TOP 09 tak vedou k vážnému podezření, že současná vládní koalice úmyslně vytvořila ve zdravotnictví krizi, aby ji nyní mohla řešit zredukováním péče hrazené ze zdravotního pojištění a ponecháním kvalitnější péče pouze pro ty, kteří si budou moci platit připojištění.

Naznačuje to i vyjádření poslance Jana Skopečka (ODS) ve Zdravotnickém deníku 2. listopadu, který v souvislosti se záměrem zavést ve zdravotnictví připojištění uvádí: „V rámci evoluční cesty mi přijde jako dobrá strategie nejprve do připojištění zařadit věci, které už si dnes lidé přirozeně platí. Ve chvíli, kdy tu mechanizmus vznikne, případně můžeme zařadit další oblasti.“

Odborový svaz nesouhlasí s dělením občanů na dvě kategorie: na ty, kteří mají peníze a budou mít zabezpečenou kvalitní zdravotní péči, a na ty, kteří zůstanou bez potřebné péče.

A zdůrazňuje, že právo na ochranu zdraví je právem ústavním. O dvojí péči ústava nehovoří.

Předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková k tomu dodává: „V souvislosti se současnou vládou se často uvádí, že ji občané zvolili proto, že si přáli změnu. Ale opravdu si voliči vládních stran přáli změnu našeho zdravotního systému a rozdělení zdravotní péče na kvalitnější péči jen pro bohaté a horší péči pro ty, kteří nebudou mít na připojištění?“

Předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková připomíná, že mnozí občané navíc žijí v přesvědčení, že by placením připojištění přicházely tyto jejich peníze do zdravotnictví. „To ale není pravda, peníze by šly do pojišťoven a do zdravotnictví by se dostaly teprve tehdy, až dojde k pojistné události a až ji pojišťovna bude ochotna proplatit,“ zdůrazňuje Žitníková.

  • Zdroj: OS zdravotnictví a sociální péče ČR