Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 10.11.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vláda ve středu s největší pravděpodobností schválí zvýšení platů zaměstnanců veřejné sféry o 1400 korun měsíčně. Učitelé pak mají dostat přidáno tři a půl procenta. České televizi to potvrdily ministryně financí Alena Schillerová (ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Růst platů ve veřejné sféře se dotkne asi 652 tisíc lidí a má přijít rozpočet zhruba na 16 miliard.

Nastupující vládní koalici se nelíbí, že odcházející vláda chce zvýšit platy veřejných zaměstnanců o 1400 korun a po svém nástupu hodlá toto nařízení zrušit. Pravděpodobný budoucí ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) dokonce poprvé připustil zmrazení objemu platů pro příští rok.

„Celkový objem platů se podle mě má snížit nebo zafixovat a určitě jsme proti plošnému přidání všem stejně. Vedoucí pracovník, ať už je to ředitel školy, nebo ředitel muzea, dostane nějaký balík a on si sám vyhodnotí, kdo si to zaslouží a kdo ne,“ avizuje svoje plány Zbyněk Stanjura.

S tím ale zásadně nesouhlasí ministryně Jana Maláčová. A ve středu na jednání vlády navrhne plošný růst platů zaměstnanců veřejné sféry o 1400 korun. Týkat se má třeba všech hasičů, policistů, úředníků nebo pracovníků v sociálních službách. „Já bych chtěla, aby to šlo do tarifů tak, aby to, co vláda lidem slíbí, lidé skutečně dostali, a nebylo to na rozhodnutí šéfů,“ reagovala Jana Maláčová.

„My to určitě schválíme, protože jsme se tak na tom dohodli, je to zajištěno v rozpočtu, pouze si musíme říci, a to bude také jedno z témat, o kterém budeme hlasovat, zda ty částky půjdou celého do tarifu,“ doplnila Alena Schillerová.

Učitelé pak mají, podle plánu dosluhující vládní koalice, dostat přidáno tři a půl procenta. Pro velkou většinu z nich je to výhodnější než pevná částka. Ale stávající ministr školství Robert Plaga (za ANO) ve středu o růstu platů učitelů rozhodovat nechce. Podle něho by měla vláda o navýšení rozhodovat až ve chvíli, kdy bude jasné, že projde státní rozpočet na příští rok.

„Je rozpočtově odpovědné a odpovědné i vůči učitelské veřejnosti v tuto chvíli to nařízení neschvalovat a počkat, jak se k rozpočtu v oblasti školství postaví nová sněmovna,“ myslí si Robert Plaga. S tím souhlasí i nastupující vládní koalice.

„Takovéto navyšování samozřejmě nejde ruku v ruce s tím, co říkáme, a to je, že je třeba šetřit na výdajích,“ říká poslankyně a místopředsedkyně STAN Věra Kovářová. Budoucí koaliční vláda hodlá z Poslanecké sněmovny návrh státního rozpočtu pro rok 2022 během prosince stáhnout a přepracovat ho. Znovu předložit by ho mohla poslancům na začátku příštího roku. Potenciální ministr financí Zbyněk Stanjura dokonce tvrdí, že by až do března mohla být Česká republika v rozpočtovém provizoriu.

  • Zdroj: Česká televize