Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 14.09.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Pokud jde o pondělní jednán í vlády ČR, vláda měla, jako obvykle na programu k projednání řadu bodů. K těm nejdůležitějším patří to, že vláda změnila odměňování zaměstnanců v hygienické službě, výrazně víc budou mít hygienici v klíčových pozicích a zvýší se zvláštní příplatky. Růst platů ve veřejné sféře ale jinak vláda neřešila. Vláda rovněž jednala i o poslaneckém návrhu ČSSD na dřívější odchody do starobního důchodu pro lidi v náročných profesích, ministři zaujali neutrální stanovisko.

Podle zpravodajství České televize vláda řešila problém takzvané systemizace pracovních míst v hygienické službě, kdy letos na začátku roku bylo v hygienických stanicích zhruba dva tisíce míst ve státní službě a další tři stovky běžných míst. Lékaři z hygienických stanic ve státní službě měli zvláštní tarifní stupnici, která změnou nařízení zanikla. Podle ministerstva zdravotnictví se totiž neosvědčila. Takže, hygienici budou mít nově stejné tarify jako ostatní lékaři. Tyto částky jsou ale nižší. Ovšem, novela zaručuje, že si nynější pracovníci dosavadní plat na svém místě ponechají a neklesne jim.

Nařízení má naopak od příštího roku umožnit, aby se z některých míst v hygienické službě staly posty klíčové. Pracovníci na nich by mohli pobírat až dvojnásobek stanoveného tarifu. Zvýšit se mají také příplatky pro lidi, kteří pracují v terénu. Místo 500 až 1300 korun by nově mohli od ledna mít od 750 do 2500 korun. O výši příplatku rozhodne vedení hygienické stanice.

Hygienická služba se dlouhodobě potýká s personálními problémy. Situaci zhoršila covidová epidemie, kdy role hygieniků vzrostla. Podle ministerstva zdravotnictví by změny v odměňování mohly pomoci stav stabilizovat. Na odměny hygieniků uvolní vláda 125 milionů korun, další dva miliony půjdou na odměny do Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

O požadavcích na zvýšení platů ve veřejném sektoru ale vláda v pondělí nejednala. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) po jednání řekla, že bude o požadavku odborů na růst o 3 tisíce korun měsíčně jednat s premiérem Andrejem Babišem (ANO) během tohoto týdne, později ve vládní koalici. Na návrhu zvýšit platy všem pracovníkům veřejného sektoru od ledna o 3 tisíce korun se počátkem září shodli představitelé odborů, vicepremiér Jan Hamáček a ministryně práce Jana Maláčová (oba ČSSD).

„Já bych si velmi přála, abychom pro ty státní zaměstnance, kteří stáli v první linii v pandemii, tak abychom jim skutečně pomohli. Za mě nepřichází v úvahu, aby lidé, kteří celou pandemii oddřeli, aby dostali za odměnu snížení platu,“ uvedla Jana Maláčová.

Hnutí ANO ale takové zvýšení platů odmítá. Premiér připouští růst maximálně o inflaci, která má napřesrok dosáhnout tří a půl procenta. Ministryně financí pak nechce přidávat nikomu, kromě učitelů. „Je to zhruba 20 miliard korun, plus mínus, 18 až 20, takže samozřejmě musí potom sociální demokraté říct, komu je vezmeme, protože rozhodně takový prostor není v rozpočtu. Schodek zvyšovat nebudeme,“ řekla Alena Schillerová.

O platech státních zaměstnanců chce koalice rozhodnout do konce září, kdy musí poslat do sněmovny i návrh rozpočtu na příští rok. Zvýšení výdělků tak mají zatím jisté jen učitelé, a to o tři procenta. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) ale České televizi řekl, že pokud dostanou přidáno všichni státní zaměstnanci, bude pro pedagogy žádat pětiprocentní růst.

Neutrální stanovisko vláda zaujala k návrhu na dřívější odchody do starobního důchodu pro lidi v náročných profesích. Důchodová novela předpokládá, že pracovníci v náročných povoláních by mohli odejít do penze bez sankce až o pět let dříve. Zaměstnavatel by hradil za každého takového zaměstnance o pět procent vyšší odvody. „Pokud dochází při práci k likvidaci zdraví, tak je adekvátní platit vyšší odvody. Mohli by odejít za každých deset odpracovaných let o jeden rok dřív do důchodu bez toho, aniž by se jim krátil,“ uvedla ministryně Jana Maláčová.

Výhrady k vyšším odvodům má však jak ANO, tak i politická opozice. Stranám se navíc nelíbí, že ČSSD prosazuje kvůli blížícím se volbám zrychlené projednávání novely. „Takovéhle věci se nedělají poslaneckým návrhem. Zvyšuje se sociální (pojištění) pro zaměstnavatele, a to je pro mě v této pokrizové době nepřijatelné,“ řekla Alena Schillerová.

Nesouhlasné stanovisko, pokud jde o vyšší odvody, pro Českou televizi vyjádřila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Podporujeme dřívější odchod do důchodu pro náročné profese, nicméně abychom neměli možnost se vyjádřit, podat pozměňovací návrh, tak to je pro nás nepřijatelné,“ naopak vyjádřil souhlasné stanovisko poslanec Jan Hrnčíř (SPD).

Podle České televize obdobnou předlohu podala ČSSD již dříve, Poslanecká sněmovna ji dosud neprojednala. Do systému předčasného odchodu do důchodu jsou nyní formálně zahrnuti i zdravotničtí záchranáři a záchranáři horské služby. Možnost předčasného důchodu pro ně prosadili v jiné novele zákona poslanci ANO. Ukázalo se však, že ustanovení nebude možné v praxi využít a žádosti bude Česká správa sociálního zabezpečení zamítat.

  • Zdroj: Česká televize