Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 25.08.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Již tradičně se v sobotu, pravidelně, každý rok, v rámci agrosalonu Země živitelka, uskuteční oslava Národních dožínek, kdy obvykle přítomný předseda vlády ČR slavnostně vyhlásí konec žní a poděkuje zemědělcům za jejich práci a úsilí zvládnout každoroční žně.

Bylo to mu i letos, kdy v sobotu 24. srpna, oslava Národních dožínek začala průvodem mažoretek, jezdkyň na koních či sokolníků s dravci. Krojovaného průvodu se přirozeně zúčastnil i premiér Andrej Babiš, který však na podium do Pivovarské zahrady, společně s průvodem, nedorazil, neboť si během tohoto průvodu zvolil vlastní program prohlídky výstavního areálu.

Zemědělcům poděkovali také ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) a prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek. Podle nejvyššího představitele našich zemědělců se agrosalon Země živitelka stává každý rok „úspěšnější a úspěšnější“. Ocenil plné stánky všeho možného, co naši farmáři a potravináři nabízejí. Vyzdvihl, že cesty napříč výstavištěm jsou plné lidí, kteří chtějí vidět nejmodernější zemědělskou techniku. Zkrátka, chtějí vidět výrobky a produkty našich zemědělců a potravinářů.

Ministr zemědělství Miroslav Toman se vymezil proti "zeleným aktivistům", kteří podle něj chtějí mluvit do toho, jak by se zemědělci měli o půdu a krajinu starat. Zdůraznil, že čeští zemědělci si zachovávají zdravý a selský rozum. Ocenil, že naši zemědělci přistupují k životnímu prostředí stále šetrněji. Používají se nové metody při pěstování, plečkování apod. V této souvislosti konstatoval, že například pesticidů používají mnohem méně než před lety. Přičemž je čistě otázkou, zda to chce někdo slyšet. Tím prostě mínil skutečnost, že mnozí lidé, kteří zemědělství nerozumějí, stále tvrdí své pseudoteorie o tom, že zemědělství ničí přírodní prostředí, což není pravda.

Podle Agrární komory ČR, jak zdůraznili představitelé Agrární komory ČR a zástupci ministerstva zemědělství na páteční tiskové konferenci, letos byla úroda podobná průměru posledních deseti let, přičemž meziročně sklizeň obilovin vzrostla o osm procent. I tak je tím pádem lepší než v posledních letech, kdy zemědělci dostávali od státu kompenzace za škody způsobené suchem, uvedli na tiskové konferenci.