Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 18.12.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Pěstitelé ovoce kompenzace na zmírnění škod z letošního sucha nedostanou. Ministerstvo zemědělství ovoce mezi plodiny s nárokem na dotaci nezařadilo. Ovocnářské unii ČR se to nelíbí. "Důvody vyřazení ovoce z kompenzací za sucho neznáme a nerozumíme tomu. Ovocnáři tím v porovnání s ostatními pěstiteli nemají rovné podmínky," sdělil nám předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Podle něho je podstatné, že ovoce jako komodita bylo vyřazeno z možnosti podpory. Zdůraznil, že kdo splní podmínky podpory, měl by mít možnost kompenzace čerpat. Tak jako kompenzace budou čerpat ti pěstitelé například brambor či cukrovky, kteří splní podmínky a ne všichni, kteří je letos pěstovali, vysvětlil.

Ovocnáři zahrnutí ovoce do odškodnění za sucho předpokládali. "Nechceme nic jiného, než to, aby postižení pěstitelé ovoce měli možnost o dotaci požádat jako jiní pěstitelé," uvedl Martin Ludvík. Ovocnáře zarazilo i to, že ovoce je jedinou plodinou z takzvaných citlivých komodit, která podporu na sucho nedostala. Citlivými komoditami jsou ještě chmel, zelenina, cukrovka a brambory.

Podmínky pro získání dotací za sucho ministerstvo zveřejnilo v pátek. Podporu mohou získat například pěstitelé, pšenice, ječmene, kukuřice, brambor, cukrovky, slunečnice, máku, zeleniny, chmele. Ze sektoru ovocnářství mohou o podporu požádat pouze školkaři. Ministerstvo spolu s Agrární komorou ČR již dříve vyčíslilo škody ze sucha u ovocnářů a zelinářů na 0,7 miliardy korun. Ministerstvo odhaduje celkové letošní škody ze sucha na deset až 11 miliard Kč, vláda na kompenzace schválila dvě miliardy korun.

Letošní sucho postihlo ovocnáře, podle Ludvíka, ne na kvantitě, ale na kvalitě, a to především u jablek, která jsou hlavním ovocným druhem v ČR. "Kvůli suchu jablka nedorostla do požadované velikosti. Až dvě třetiny jablek tak šly na průmyslové zpracování, zatímco obvykle to je asi třetina. Část jablek se ani nesklízela," konstatoval Martin Ludvík.

Navíc ceny jablek na průmyslové zpracování proti minulým letům klesly téměř o dvě třetiny k úrovni jedné koruny za kilogram. Důvodem propadu ceny byla vysoká nabídka jablek poškozených suchem v zemích celé střední Evropy. "U některých ovocnářů to může znamenat propad tržeb o 30 až 50 procent," prohlásil Martin Ludvík. Sucho se podle něj negativně projevilo i na kvalitě třešní, rybízu, jahod a hrušek.

Martin Ludvík dále vysvětlil, že kvůli propadu tržeb ze sucha jsou nejvíce ohrožené specializované rodinné farmy, které nemají jiné příjmy než z ovocnářství. "Těm mohl stát kompenzacemi za sucho pomoci, aby propad tržeb dokázaly přežít," konstatoval Martin Ludvík. Zároveň připomněl, že ovocnářství je dlouhodobě v ekonomických problémech, o čemž svědčí i pokles výměry sadů za poslední čtyři roky o pětinu na necelých 14.000 hektarů. Česká republika, je podle statistických údajů, soběstačná v pěstování v ovoce zhruba z poloviny.