Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 31.05.2023

Tři desítky finalistů z regionálních kol soutěže v jízdě zručnosti na traktoru s vlekem se utkalo v deseti disciplínách v průmyslovém areálu v Hlubanech u Podbořan. Akci, která má za cíl propagaci práce v zemědělství, organizoval Zemědělský svaz ČR společně s Gymnáziem a SOŠ Podbořany. Soutěž v jízdě zručnosti odstartovala letošní Dny českého zemědělství, jejichž vrcholem budou dny otevřených dveří a akce pro veřejnost, které se budou konat po celé České republice ve dnech 16. a 17. června 2023.

„I jízda traktorem může být zábavná,“ tvrdí Vladimír Pícha, manažer projektu Zemědělství žije!, který se podílel na organizaci soutěže, a dodává: „Chceme motivovat studenty středních zemědělských škol, aby i po škole zůstali v oboru který studovali. Také chceme ukázat veřejnosti, že práce v zemědělství již není tak nezajímavá, jak mohlo být v minulosti. Nyní je k ovládání moderních traktorů zapotřebí nejen umět ovládat stroj, tedy řídit, ale také musí rozumět počítačům, protože je většina funkcí již ovládána elektronicky.“

Soutěže v jízdě zručnosti na traktoru s vlekem se v osmi regionálních kolech zúčastnilo celkem 160 studentů a studentek středních zemědělských škol, kteří měli zdolat deset disciplín – například slalom, přejíždění jedním kolem po lávce, zastavování na přesnost nebo couvání do garáže. Největší zručnost, tedy nejméně chyb, včetně nejlepšího času prokázali Ondřej Malohlava z Masarykovy střední školy zemědělské z Opavy a Lenka Davidová ze Střední školy hospodářské a lesnické z Frýdlantu.

Program byl připraven i pro děti z okolních základních škol – ty z prvních stupňů soutěžily třeba v jízdě na šlapacím traktoru, starší školáci si pak mohli vyzkoušet jízdu motorovým zahradním traktůrkem. Pro veřejnost byl připraven i doprovodný program – nafukovací skákací kombajn, výstava zemědělské techniky, stánek projektu Zemědělství žije!, nebo občerstvení s lokálními potravinami.

„Nabídka pracovních sil v zemědělství neustále klesá. V současnosti chybí asi 5000 zaměstnanců, které se zemědělské podniky snaží nabírat formou brigádníků nebo zaměstnáváním cizinců. Situace se bude patrně dále zhoršovat, vzhledem k chybějící podpoře státu. O to větší význam mají aktivity, jako jsou právě zahájené Dny českého zemědělství a také propagace u mladých lidí, budoucích zemědělců,“ říká Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu ČR.

  • Zdroj: Zemědělský svaz ČR