Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 20.02.2020
Obchodní řetězec Penny přidá všem svým zaměstnancům minimálně tisícovku hrubého měsíčně. Společnost to oznámila v úterý. Nejméně zkušení zaměstnanci si tak nově přijdou na 24 tisíc hrubého měsíčně, nejzkušenější na bezmála 30 tisíc hrubého. Zvýšení podle řetězce odpovídá zhruba pěti procentům.
 
Penny zvyšuje mzdy.
Penny zvyšuje mzdy. Foto: Martin Havelka, Novinky

Aktuální průměrná hrubá mzda v Česku podle Českého statistického úřadu činí 33 697. Medián mezd pak dosáhl 29 549 korun hrubého měsíčně. To znamená, že polovina Čechů bere více než tuto částku a polovina jich bere méně než tuto částku.

K této druhé polovině budou – s výjimkou těch nejzkušenějších – i nadále patřit zaměstnanci Penny. Podle sdělení řetězce nicméně od roku 2017 vzrostla mzda pokladních o 7500 korun hrubého měsíčně.

„Naši lidé tak patří k těm nadprůměrně ohodnoceným v rámci obchodních řetězců,“ konstatoval jednatel společnosti Martin Peffek.

Pro srovnání, nástupní mzda v konkurenčním řetězci Lidl činí 28 tisíc korun (v Praze 29 143). Po třech letech si zaměstnanec Lidlu při plném úvazku přijde 31 429 korun hrubého (v Praze 32 571).

Penny Market v Česku aktuálně zaměstnává 5600 lidí ve více než 380 prodejnách.

  • Zdroj: Novinky.cz