Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 04.04.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

KSČM se, podle zpravodajství České televize, v těchto dnech rozhoduje o další toleranci menšinové vlády. Vadí ji například i to, že zatím neprošel návrh na zavedení pětitýdenní dovolené. Ten sice vládní strany, to je hnutí ANO a ČSSD, slíbily podpořit, ale část politické opozice chce ale toto jednání Sněmovny blokovat. KSČM proto chce iniciovat svolání její mimořádné schůze s tímto programem. Návrh na pětitýdenní dovolenou mezitím předložili i poslanci ČSSD.

Místo čtyř týdnů dovolené rovnou pět představuje dobrovolný benefit, který firmám umožňuje lákat pracovníky, tvrdí zaměstnavatelé. Podle odborů by ale mělo jít o povinnost. „Už několik desítek let sjednáváme delší dovolenou. Daří se nám to, teď už je čas na to, abychom měli všichni pět týdnů dovolené,“ říká k tomu předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Ředitel odboru legislativy Hospodářské komory ČR Ladislav Minčič však míní, že by zavedení pátého týdne hospodářskou situaci nyní velmi těžce zkoušených firem zhoršilo.

Podle odhadů Svazu průmyslu a dopravy zmíněný benefit každopádně nyní nabízí zhruba sedmdesát procent firem, většinou ty velké.

„Nevidíme důvod, proč mají být dvě kategorie zaměstnanců, ti, co mají pět týdnů, a ti, co mají jen čtyři. Podle nás to pracovní místa neohrozí, naopak, zaměstnanci budou výkonnější,“ argumentuje však předkladatel návrhu poslanec Ondřej Veselý, který je místopředsedou ČSSD. Poslanci ČSSD demokracie chtějí mimo to prosadit ale také zkrácení pracovní doby nebo mechanismus na valorizaci minimální mzdy, kterou chtějí navázat na mzdu průměrnou. To vše navrhují projednat zrychleně, bez možnosti úprav.

Podle zpravodajství České televize ale daný postup mohou další kluby politických stran zastoupených ve Sněmovně vetovat. Například místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti) prohlásil, že si rozhodně nemyslí, že je reálné to projednat podle paragrafu 90. Myslím si, že jde spíše o předvolební kampaň ČSSD.

V Poslanecké sněmovně je přitom již návrh KSČM, který rovněž počítá s povinnou pětitýdenní dovolenou. I když KSČM, která toleruje menšinovou vládu, má předjednanou podporu vládních stran, tak některé opoziční strany otevřeně říkají, že hlasování chtějí blokovat. Případné schválení tohoto návrhu považují za součást dohody o podpoře vlády.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) se za vládnutí ale vždy platí nějakými politickými kompromisy. A tohle je jeden z nich, uvedla.

„Asi nemá smysl dávat klasické projednávání zákoníku práce ve sněmovně. Budeme svolávat mimořádnou schůzi, podpisů bychom měli mít dostatek, to znamená určitě čtyřicet,“ uvedla k tomu místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Hana Aulická Jírovcová (KSČM). KSČM chce iniciovat svolání mimořádné schůze během dubna.

  • Zdroj: Česká televize