Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 26.10.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Český statistický úřad dnes vydal zprávu, že důvěra v ekonomiku u nás, oproti září, klesla o 4,5 bodu na hodnotu 86,4 bodu, a to především v důsledku snížení důvěry spotřebitelů o 11,6 bodu na nejnižší hodnotu za posledních 6 měsíců (86,0). Rovněž důvěra podnikatelů meziměsíčně poklesla o 3,0 bodu na hodnotu 86,5. V meziročním srovnání jsou tyto údaje poklesu důvěry jak u spotřebitelů, tak i u podnikatelů výrazně nižší.

Důvěra podnikatelů v průmyslu, se na rozdíl od ostatních odvětví, meziměsíčně zvýšila. Důvěra vzrostla o 1,0 bodu na hodnotu 91,5. V říjnu se, ve srovnání s minulým měsícem, již čtvrtý měsíc v řadě snížil podíl podnikatelů hodnotících svou současnou celkovou poptávku jako nedostatečnou. Současně se potřetí v řadě snížil podíl podnikatelů očekávajících pro období příštích tří měsíců růst tempa jejich výrobní činnosti. V říjnu se dále snížil podíl průmyslových podniků očekávajících pro období příštích tří i šesti měsíců zlepšení své celkové ekonomické situace. Hlavní bariérou růstu produkce je, podle dotazovaných respondentů průzkumu, nedostatečná poptávka, kterou uvedlo přibližně 35 % z nich. Meziročně je důvěra v odvětví průmyslu mírně nižší.

Využití výrobních kapacit podniků ve zpracovatelském průmyslu v říjnu dosáhlo 83 %, což je více než v předchozím čtvrtletí. Podnikatelé odhadují zajištění práce zakázkami na 12,3 měsíce.

Ve stavebnictví se důvěra oproti září snížila. Indikátor důvěry poklesl o 1,2 bodu na hodnotu 110,4. Podíl podnikatelů hodnotících svou současnou poptávku po stavebních pracích jako nedostatečnou se meziměsíčně zvýšil. Podnikatelé ve stavebnictví podobně jako v září odhadují, že se v příštích třech měsících nezmění stávající počet zaměstnanců. Hlavními bariérami růstu produkce zůstávají, podobně jako v předchozím čtvrtletí, nedostatek zaměstnanců (uvedlo přibližně 35 % respondentů) a nedostatečná poptávka (uvedlo přibližně 25 % respondentů). Ve srovnání s říjnem loňského roku je důvěra v odvětví stavebnictví výrazně nižší.

V odvětví obchodu se důvěra podnikatelů mírně snížila. Indikátor důvěry ve srovnání se zářím poklesl o 0,3 bodu na hodnotu 97,8. Podíl podnikatelů hodnotících celkovou ekonomickou situaci jako dobrou se meziměsíčně snížil. Očekávání ve vztahu k ekonomické situaci pro období příštích tří měsíců zůstávají neměnná. Stav zásob zboží na skladech se snížil. V meziročním srovnání je důvěra v obchodě vyšší.

Důvěra podnikatelů ve vybraných odvětvích služeb (vč. bankovního sektoru) se výrazněji snížila. Indikátor důvěry poklesl o 7,7 bodu na hodnotu 77,2. K poklesu souhrnného indikátoru přitom přispěly všechny dílčí ukazatele. Nejvýrazněji pokleslo hodnocení celkové ekonomické situace. V říjnu navíc na rozdíl od předešlého měsíce převažoval podíl respondentů negativně hodnotících současnou celkovou poptávku a výrazně se snížil i podíl podnikatelů očekávajících její zlepšení v období příštích tří měsíců. Hlavní bariérou růstu produkce je nedostatečná poptávka, kterou uvedlo přibližně 34 % respondentů. Meziročně je důvěra ve vybraných službách výrazně nižší.

Mezi spotřebiteli se v říjnu důvěra meziměsíčně propadla. Důvěra poklesla o 11,6 bodu (druhý největší meziměsíční pokles od počátku sledování) na hodnotu 86,0. Obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace se oproti září výrazně zvýšily. Spotřebitelé se v meziměsíčním srovnání rovněž více obávají zhoršení jejich vlastní finanční situace. Úmysl spořit se snížil. Obavy z růstu cen se zvýšily. Počet spotřebitelů, kteří se obávají růstu nezaměstnanosti v následujících dvanácti měsících, se v říjnu výrazně zvýšil. Ve srovnání se stejným měsícem loňského roku je důvěra spotřebitelů výrazně nižší.

Průzkum probíhal v období od 1. do 19. října 2020.

  • Zdroj: ČSÚ