Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 05.09.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Nekalé praktiky některých dodavatelů energií nabírají podle České obchodní inspekce (ČOI) na obrátkách, případů poškozených přibývá. Pokud lidé na zdánlivě levnější nabídku kývnou, nestačí se často totiž následně divit, jak nevýhodnou smlouvu uzavřeli. Navíc jim prodejci hrozí sankcemi, když změnu neuskuteční, přestože mají právo od smlouvy odstoupit. Nic v takovém případě neplaťte, vzkazuje, podle České televize, Česká obchodní inspekce, dokud nepůjde o výzvu přímo od soudu.

V televizním šotu zaznělo, že například Josef Šťástka očekával, že při změně dodavatele energií dostane slevu. Namísto toho zálohy zůstaly stejné a jako „bonus“ po něm společnost Česká srovnávací chtěla sankci ve výši pět tisíc korun za to, že nezahájil odběr od určeného dodavatele.

„Nekalá obchodní praktika jako z učebnice, doporučujeme se vyhnout přeprodejcům. Česká srovnávací patří mezi špičku, na kterou máme opravdu rekordní množství podání,“ reagoval pro pořad Černé ovce mluvčí České obchodní inspekce (ČOI) Jiří Fröhlich.

Podvodné firmy si často v podobných případech vybírají seniory, a ti se pak nestačí divit, jak nevýhodnou smlouvu uzavřeli a že je nový dodavatel třeba ještě dražší než ten původní. Podobných případů poslední dobou podle Fröhlicha přibývá právě v souvislosti s rostoucími cenami energií. „Tím pádem právě tito přeprodejci jsou aktivnější, snaží se lidem vnutit svého nového dodavatele, nebo se je snaží vtáhnout do aukcí a slibují úsporu,“ konstatoval Jiří Fröhlich.

Svoji roli zde hraje podle něho i chystaná změna legislativy. Ta má nastat příští rok a podle ČOI změní především to, že už ne každý, kdo půjde na živnostenský úřad a založí si libovolné s. r. o., bude smět nabízet změnu dodavatele energie.

„Bude to licencované a spadne pod Energetický regulační úřad. Nebude to tak jednoduché, takže (předprodejci) využívají svých posledních možností, jak velmi jednoduše začít lidem nabízet změnu dodavatele, tak, jak to doposud fungovalo. Naslibují cokoliv, hlavně, aby člověka přesvědčili k plné moci a pak ho převedli tam, kam ho potřebují, zpravidla podle nejvyšší provize,“ vysvětlil používaný mechanismus přeprodejců Jiří Fröhlich. Odměna přitom není malá, podle něho činí i tři tisíce korun za jedno odběrné místo.

Problém nastává ve chvíli, kdy se člověk následně rozhodne, že přece jen dodavatele nezmění, v takovém případě přeprodejci začnou vyhrožovat smluvní sankcí, přestože lidé mají právo využít zákonné možnosti odstoupit do smlouvy. A výše požadované částky není rozhodně malá. „V řádu několika tisíc korun, často i desítek tisíc a už jsme viděli i čtyřicet tisíc u lidí, které obešli v obci Chotiměř,“ přiblížil Jiří Fröhlich. „Oni chtějí mít garanci, že k novému (dodavateli) přejdete, protože tím pádem mají jistotu, že získají provizi,“ dodal.

Vše, podle ČOI, začíná v okamžiku, kdy lidem někdo zazvoní u dveří s nabídkou a oni, přestože ho neznají, mu svěří v rámci plné moci absolutní rozhodovací právo na to, kdo jim bude dodávat energie. „Tady je chyba. Jakmile si člověk neumí vybrat správného dodavatele energie, předpokládám, že si umí vybrat správně toho, kdo ho vybere za něj,“ podotkl Jiří Fröhlich.

Doporučuje proto lidem využít například kalkulátor přímo na stránkách energetického regulačního úřadu: kalkulator.eru.cz, kde si mohou najít nového dodavatele sami. „Srovnat si nabídky, které jsou aktuálně k dispozici a přejít rovnou k tomu, kdo energie dodává, nikoliv přes nějakého prostředníka,“ uvedl.

A pokud už se do pasti, kdy po nich zprostředkovatel chce sankci, přece jen dostanou, tak rozhodně nemají nic platit. „Ano, budete čelit výhrůžkám, například předžalobním výzvám od advokátních kanceláří, ale dokud nepřijde výzva od soudu, tak nic nehradit. K poplatku vás může přinutit leda soud. A neznáme případy, že by ty věci končily u soudu,“ podotkl. Firmy jsou si totiž, podle něho, vědomy, že plnou moc získaly na základě nekalé obchodní praktiky, na základě toho, že porušily zákaz podomního prodeje a zazvonili lidem u dveří.

Doporučil také to, aby v případě pochybností neváhali využít mimosoudní řešení spotřebitelských sporů, které je při ČOI zadarmo a lze to udělat elektronicky přes coi.cz/spor.

Lidé se mohou podle něho obrátit na inspekci i v případě, že byli klamáni. Například když byly uváděny ceny bez DPH, která, když se pak přičetla, dodávku výrazně zdražila. „Jakmile došlo k nějaké nekalé obchodní praktice, můžete požádat o kontrolu konkrétní společnosti a jí hrozí pokuta,“ dodal Jiří Fröhlich.

Podání podnětu lze udělat také přímo přes stránky inspekce, tedy na coi.cz/podatelna.

  • Zdroj: Česká televize