Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 19.07.2018
  • Autor: (li)

V prvním případě Policie ČR odložila podezření z přečinu, kde se jednalo o údajný neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací, opatření a přechovávání přístupového zařízení a hesla k počítačovému systému a jiných dat.

Přečinu se měl údajně dopustit neznámý pachatel tím, že z neznámého místa provedl přístup do počítačové sítě MPSV, kde obnovil tři emailové schránky zaměstnanců, kteří z MPSV odešli ke konci roku 2017. Prostřednictvím obnovených přístupů se pak podle prvotního podezření měl zmocnit dat z těchto emailových schránek, zálohovaných provozovatelem systému.

Podle vyjádření policie však došlo k obnovení účtu na základě systémového nastavení, kdy všichni tři zaměstnanci museli být na přelomu roku 2017/2018 opětovně přijati na MPSV. Nebyli totiž formálně propuštěni, ale jen postaveni mimo službu a stále pobírali část platu. Vzhledem k provázanosti personálního systému SAP mimo jiné s Exchange systémem, poskytujícím poštovní služby, došlo pak k automatické obnově emailových schránek. „Podezřelou“ aktivitou tedy nebyl přístup do schránky, ale systémový dotaz, prováděný automaticky například při zálohování či mazání pošty. Emailové schránky navíc neobsahovaly žádná citlivá data.

Vzhledem k tomu, že se jednalo o důsledek automatizovaného procesu tvorby a správy emailových účtů a nic nenasvědčuje tomu, že došlo k trestnému činu, byl případ Policií ČR odložen.

Státní zastupitelství vyhodnotilo negativně také další trestní oznámení, které podalo bývalé vedení  MPSV. Tentokrát se jednalo o podezření ze spáchání trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby, kterého se měl údajně dopustit neznámý pachatel z řad zaměstnanců MPSV. V tomto případě státní zástupce vůbec neshledal důvody pro zahájení úkonů trestního řízení.

  • Zdroj: MPSV