Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 21.09.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) měl být vyhozen už v zimě, reagoval na pondělní rezignaci ministra zdravotnictví prezident České lékařské komory Milan Kubek. Podle něho ztratil důvěru odborné lékařské a zdravotnické veřejnosti.

„Adam Vojtěch měl být vyhozen už v zimě poté, co se prokázalo, že vědomě lhal nebo tlumočil nesmysly ohledně naší údajné připravenosti na boj s nemocí. Ohrozil zdraví a životy tisíců pracovníků ve zdravotnických a sociálních službách. Poté už neměl nárok na to být ministrem a jeho autorita minimálně mezi odbornou veřejností se limitně blížila nule,“ nešetřil kritikou krátce po oznámení rezignace prezident České lékařské komory Milan Kubek pro CNN Prima NEWS.

Milan Kubek dále ministru Adamu Vojtěchovi také vyčetl, že od počátku odmítal s Českou lékařskou komorou spolupracovat a využít její potenciál ku prospěchu zdravotnictví. „Byl takový zvláštní prostředník. Ať už jsem potřeboval něco vyjednávat, vždy jsem to vyjednával přímo s (Andrejm) Babišem. Byl tak trochu zbytečný ministr,“ pokračoval v kritice Milan Kubek.

Kubek se tak vrací až do ledna, kdy ministr na půdě Poslanecké sněmovny všechny ujišťoval, že Česká republika je na pandemii dobře připraveno a vládní strany hnutí ANO a ČSSD odmítly o problematice více jednat. Podle prezidenta České lékařské komory by měl být nástupcem ministra Adama Vojtěcha lékař, který bude mít autoritu u odborné i laické veřejnosti a který bude schopen se vymezit vůči premiérovi Andreji Babišovi.

Mimochodem, pro portál Odbory.info se ve stejném duchu vyjádřil i předseda Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů Martin Engel, který rovněž potvrdil, že ministr Adam Vojtěch nesplňoval nároky být dobrým ministrem zdravotnictví, na což zdravotnické odbory poukazovaly již delší dobu. Připomněl, že zdravotnické odbory vůči ministru Adamuu Vojtěchovi měly tak vážné výhrady, že požadovaly jeho rezignaci či odvolání, již v loňském roce, kdy se řešila otázka zvýšená platových a mzdových tarifů pro lékaře, zdravotní sestry a ostatní zdravotní personál, kdy se kvůli jeho nesprávným rozhodnutím musela předělávat úhradová vyhláška pro letošní rok, na jejímž základě jsou hrazeny mzdy lékařům a ostatnímu zdravotnickému personálu. Podle Martina Engela, právě v souvislosti s vypuknutím pandemie koronaviru se ukázalo, že ministr Adam Vojtěch na svoji funkci nestačí. Nyní jde o to, aby nový ministr zdravotnictví, kterým by měl být dnes jmenován vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula, se setkal se zdravotnickými odboráři a zajistil přepracování úhradové vyhlášky, tak, aby plně odpovídala nárokům, které jsou v současné době na české zdravotnictví kladeny, to je, aby bylo na pokrytí nutných výdajů do zdravotnictví, ať již jde o investice či platy a mzdy zdravotníků. Proto také zdravotnické odbory vyzývají Romana Prymulu, až se ujme funkce ministra zdravotnictví, aby se s odboráři sešel a celou záležitost s nimi projednal.

Pokud jde o názory širší zdravotnické veřejnosti na rezignaci ministra Adama Vojtěcha, tak možná trochu překvapivě, podle televize CNN Prima NEWS, prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, který byl po celou dobu velmi hlasitým kritikem vládního postupu, se za Adama Vojtěch postavil. Podle něho hodně udělal pro pacienty a měl připravené dobré novely potřebných zákonů. Podle něho, měl Adam Vojtěch bohužel špatně postavené public relations. Takže čísla o milionech potenciálně nemocných a statisících zemřelých mu, podle Romana Šmuclera, ublížily. Pro něho však zůstane ministrem, který myslel hlavně na pacienty a měl snahu s tím tady pohnout,“ uvedl, podle CNN Prima NEWS, na svém Twitteru Roman Šmucler.

K tomu můžeme ještě dodat, že pozitivní názor na Adama Vojtěcha měl i epidemiolog Rastislav Maďar, který jsme publikovali v předchozím zpravodajství.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS, LOK-SČL