Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 24.04.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Celostátní program Vracíme vodu lesu, největší v historii podniku, v úterý odstartovaly Lesy České republiky. Více než miliardu korun podnik investuje do staveb, které zadrží vodu v lese i v krajině. Nyní buduje 73 nových nádrží a 292 obnovuje. „Podle časopisu Zemědělec to uvedl dnes Tomáš Hofmaister, vodohospodář státního podniku Lesy ČR na setkání s novináři při příležitosti zahájení tohoto programu u jednoho z projektů – probíhající rekonstrukce Zádolského potoka na Svitavsku.

„Naše stavby zmírní sucho a zpomalí odtok vody z krajiny. Jde o malé nádrže, rybníky, tůně, mokřady i potoky,“ řekl k projektu generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Na projekty podnik čerpá dotace z ministerstev zemědělství a životního prostředí i z přeshraničních programů. „Soustředíme se na oblasti, které nejvíc trápí sucho, ale stavíme v celé republice,“ dodal Josef Vojáček. Například na východě Čech patří k nejnákladnějším stavbám rekonstrukce retenční nádrže Rychtářský les na Orlickoústecku za 8,4 milionu korun, dokončena má být příští rok. Více než sedm milionů korun bude stát obnova retenční nádrže Soutok na Trutnovsku s termínem ukončení v roce 2020. Značné investice podnik vynaloží i v dalších regionech. Téměř 21 milionů korun směřuje na rekonstrukci Babických rybníků v okrese Praha – východ, přes 16 milionů korun na obnovu vodního díla Býčkovice – Luční potok na Litoměřicku. Na Třebíčsku chtějí Lesy ČR příští rok dokončit obnovu vodní nádrže Kožichovice za 33,7 milionu korun, na Zlínsku již letos stavební úpravy potoka zvaného Nedašovka v Brumově a Návojné za 21,5 milionu korun. Nově se obnovuje i přírodní koryto Zádolského potoka na Svitavsku. Informace o jednotlivých projektech jsou zveřejněné na speciálním webu www.vracimevodulesu.cz. Obsahuje i interaktivní mapu nejvýznamnějších vodohospodářských staveb, další se budou postupně doplňovat.