Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 23.05.2017
  • Autor: (li)

Vláda na své schůzi v posledním květnovém týdnu podpořila strategickou investiční akci společnosti Yanfeng Czechia Automotive Interior Systems, s.r.o. Společnost vyrábějící plastové a pryžové výrobky pro automobilový průmysl plánuje investici v Žatci a v Plané nad Lužnicí zhruba za 1,85 mld. Kč.

Nová investiční akce se týká rozšíření výroby systémů pro interiéry automobilů a vybudování Lighthouse centra v Plané nad Lužnicí pro region Evropa a Afrika, které se stane hlavním centrem a vzorem využití Průmyslu 4.0. Investiční projekt je reakcí na zvyšující se nároky na kvalitu a kontinuálního tlaku na rychlost, efektivnost a přizpůsobení se požadavkům zákazníků v automobilovém průmyslu.

Díky této investici vznikne 588 nových pracovních míst, což pozitivně ovlivní zaměstnanost na Lounsku a Táborsku. Důležité pro mne je, že významnou část nových pracovních míst budou tvořit vysokoškolské a středoškolské profese podotkl ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.

V jihočeské Plané nad Lužnicí bude investice činit více než 1 454 mil. Kč a v Žatci, v průmyslové zóně Triangle na Lounsku, bude investováno okolo 400 mil. Kč. V rámci investiční akce bude do roku 2020 v okrese Louny vytvořeno 105 pracovních míst a na Táborsku 483 pracovních míst.

V Lighthouse centru budou testovány nové postupy a techniky při výrobě systémů pro interiéry automobilů, které budou následně implementovány v dalších závodech. Jedním z prvořadých úkolů Lighthouse center je rozvíjení tzv. „Smart Factory“ jako výchozího bodu Průmyslu 4.0. V Lighthouse centru v Plané nad Lužnicí je plánováno rozvíjení a testování asistenčních systémů formou zapojení kooperativních robotů ve výrobním řetězci. V současnosti probíhá instalace nových technologií, kdy se často jedná o první instalaci podobné technologie v Evropě. Předpokládaný termín pro zahájení nové výroby a fungování Lighthouse centra je v červnu 2017.

Skupina Yanfeng Automotive Interiors je přední světový dodavatel přístrojových desek a interiérových dílů. Působí v 18 zemích světa s více než 110 vývojových a produkčních centrech, kde zaměstnává kolem 33 tisíc zaměstnanců. V České republice se především zabývá výrobou plastových a pryžových výrobků pro automobilový průmysl, jejichž odběrateli jsou domácí a evropští výrobci automobilů (Škoda, Daimler, BMW, Volvo a jiní). V České republice má nadnárodní skupina Johnson Controls, jejíž součástí je i Yanfeng Czechia Automotive Interior Systems, čtyři výrobní závody – v České Lípě, Mladé Boleslavi, Roudnici nad Labem a ve Stráži pod Ralskem. V současné době společnost zaměstnává přibližně 1540 zaměstnanců.

  • Zdroj: MPO