Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 29.07.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Strany a koalice před říjnovými volbami ve svých programech slibují v zemědělství hlavně snahy o zachování či zvýšení soběstačnosti ve výrobě potravin, chtějí chránit zdroje, jako je voda nebo zemědělská půda. Mnohé z programů se ale zemědělstvím dopodrobna nezabývají. Informoval o tom na svých webových stránkách portál Zemědělec.cz.

KDU-ČSL, TOP 09 a ODS ve své koalici Spolu plánuje mimo jiné posílit vliv vlastníků na stav půdy. Chce podporovat soukromé vlastníky, myslivce nebo včelaře k sázení stromů nebo zakládání krajinných prvků. Koalice také chystá v zemědělství větší podporu pro malé farmy.

Koalice Pirátů a Starostů by se v případě vítězství ve volbách snažila prosadit zavedení vyšší dotace na prvních 200 hektarů na farmách. Zároveň by koalice omezila zemědělské dotace pro producenty plodin, které nejsou určené na produkci potravin nebo krmiv a hodlá zabránit budování kanálu Dunaj-Odra-Labe.

ČSSD ve své vizi uvádí, že bude podporovat zejména malé a střední zemědělce. Chtějí prosazovat předkupní právo na zemědělskou půdu tam, kde vlastníci požádají o změnu na stavební parcelu.

KSČM žádá vrácení správy vodních zdrojů do rukou krajů a obcí, dále chtějí zastavit zábor zemědělské půdy, podporovat organické hospodaření na ní nebo zvýšit soběstačnost ČR v produkci potravin.

Hnutí ANO zatím program nepředstavilo. Hnutí SPD v minulých dnech představilo základní body svého předvolebního programu, samotnému zemědělství se ovšem zatím podrobně nevěnuje. Hnutí Přísaha pak chce řešit problémy spjaté s klimatickou změnou.

  • Zdroj: Zemědělec.cz