Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 01.03.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda
Polské kuřecí maso ze šarže s bakterií salmonely se z lounské firmy dostalo asi do 16 provozoven, převážně do jídelen. Firma nyní ve spolupráci s veterináři situaci monitoruje a maso od zákazníků stahuje zpět, řekl Petr Novotný, majitel firmy Gastroplus Louny, v jejímž velkoobchodním skladu veterináři salmonelu objevili, uvedla dnes, v pátek, ve svém zpravodajství Česká televize.
 
Podle této zprávy se ministr zemědělství Miroslav Toman ve středu setká s eurokomisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem. Jednat budou o požadavcích Evropské komise na rušení mimořádných opatření kvůli polskému masu.
Majitel Petr Novotný dále upřesnil, že rozbor na salmonelu byl proveden z mražených kuřecích stehen kalibru 22 gramů o celkové váze 190 kilogramů. „Jelikož byla ten den zpracovávaná drůbež i s jinou šarží, bylo vydáno opatření o zastavení i jiných šarží o celkové váze 1200 kilogramů, kde by mohlo být riziko kontaminace,“ konstatoval majitel firmy.
Celá dodávka kuřecích stehen byla podle něj zablokována, celkem šlo o 4800 kilogramů. Jsou prováděny další rozbory ostatních šarží, aby se k zákazníkům nic závadného nedostalo. Problematická dodávka je uskladněna odděleně. „Ostatní kuřecí sortiment i ostatní kuřecí stehna od jiných dodavatelů jsou nezávadná a prošla laboratorními testy,“ doplnil Novotný. Kontaminovaného masa může být více, stejná šarže šla kromě do již zmíněného Ústeckého kraje i do Královéhradeckého, Zlínského a Olomouckého kraje, kde ho dohledává Státní veterinární správa. Zboží vyrobila polská firma Inter-Natural 2000. Celkové množství kuřecího masa činí 4515 kg.
Evropská komise v uplynulých dnech uskutečnila první audit polských jatek, jeho výsledky zatím nezveřejnila. Další, komplexní má proběhnout zřejmě v březnu.
Polsko v reakci na problém slíbilo, že upraví pravidla veterinárního dozoru, jatka budou 24 hodin denně sledovat kamery a kontroly provozu již nebudou moci provádět soukromí veterináři.
Proti zavádění mimořádných opatření se opakovaně vyslovuje polská strana. Polští producenti masa označují obvinění vůči sobě za uměle nadsazené. Vůči postupu českých kontrolních orgánů se v pátek poměrně netradičně ohradil ve svém tweetu i přímo polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski. Do současných sporů zapojil postavy z českých kreslených pohádek a poslal vzkaz českému protějšku Miroslavu Tomanovi, aby zanechal kousavých poznámek, které nejsou patřičné u „tak inteligentního člověka“.
Podle polské televize Polsat Evropská komise (EK) zároveň nařídila České republice do konce týdne ustat s mimořádnými kontrolami polského hovězího, neboť prý nejsou přiměřené riziku salmonely. Mluvčí EK Anca Paduraruová také uvedla, že eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis napsal 25. února dopis českým úřadům, ve kterém žádal o ukončení dodatečných kontrol polského hovězího do konce tohoto týdne. Andriukaitis již minulý týden podle Polsatu varoval před „protekcionistickými sklony“ některých států v případě problémů s kvalitou potravin.
„Žádná země nemůže žádat o další dodatečné kontroly, pokud nemá odpovídající odůvodnění, nesouvisející s protekcionismem. Nesmí se dovolit členským zemím používat protekcionistické nástroje. Odporuje to zásadám společné zemědělské politiky, společnému trhu, společnému systému kontroly a dalším společným požadavkům,“ citovala eurokomisaře polská televizní stanice.
Mluvčí EK podle televize Polsat připustila, že unijní předpisy počítají s možností různých kroků členských států proti potravinám, které by mohly ohrozit zdraví, ale ty „musí být přiměřené“ vůči zjištěnému riziku.
Ústřední ředitele Státní veterinární správy Zbyněk Semerád uvedl, že Česká republika požadavek Evropské komise odmítne. V příštím týdnu podle něj budou členské státy hlasovat. Komise pak může ukončení mimořádných veterinárních opatření České republice přikázat. Podle něho v odpovědi pro Evropskou komisi ministerstvo zemědělství vysvětlí, proč mimořádné kontroly zavedlo a že se nyní rušit nebudou.
Podle ministra zemědělství Miroslav Tomana Česká republika neustoupí od těch mimořádných veterinárních opatření. Zároveň zdůraznil, že přednost má ochrana spotřebitele. Zesílené kontroly Státní veterinární správy (SVS) nejsou podle něj zamířené jenom na Polsko, ale celkově na dovážené potraviny.
Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin.