Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 21.03.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

I po případném zrušení mimořádných veterinárních opatření na hovězí maso z Polska budou nadále probíhat intenzivní kontroly dovozu ze strany dozorových orgánů. Podle tiskové zprávy ministerstva zemědělství to v reakci na ohlasy, že Česká republika rezignuje na kontroly, uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman. Prioritou pro něj nadále zůstává ochrana českých spotřebitelů, proto se kontroly zaměří především na rizikové skupiny potravin, zejména drůbeží a hovězí maso.

Podle ministra Miroslav Tomana Polsko slíbilo splnění řady opatření, které mají zlepšit situaci v sektoru hovězího masa. Přesto budou mimořádná veterinární opatření platit nejméně další týden, dokud Polsko nepotvrdí, že učinilo dostatečné kroky. Zároveň uvedl, že to neznamená, že poté ministerstvo zemědělství přestane kontrolovat dovozy. I nadále se veterináři intenzivně zaměří na rizikové potraviny, tedy zejména drůbeží a hovězí maso. „Ochrana zdraví spotřebitelů je pro mě nejvyšší prioritou,“ zdůraznil ministr Miroslav Toman.

Podle tiskové zprávy ministerstva zemědělství i nadále tedy budou probíhat zesílené kontroly dovozu. V tom se nic nemění. V podstatě se kontroly vrátí do režimu, který byl před zavedením mimořádných veterinárních opatření. Inspektoři Státní veterinární správy i Státní zemědělské a potravinářské inspekce se budou intenzivně věnovat kontrole masa z dovozu, a to nejen z Polska, ale i dalších zemí.

Od začátku února, kdy propukla aféra s polským hovězím masem, odebrala Státní veterinární správa (SVS) přes 200 vzorků hovězího masa z Polska, Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zkontrolovala zhruba dva tisíce restaurací a obchodů. Ve spolupráci s Policií ČR a Celní správou probíhají také zesílené kontroly na silnicích, především v příhraničních oblastech.