Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!
Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem
Tedy přiznám se vám, že v pátek odpoledne, když jsem odjížděl na chalupu a viděl jsem na polích kombajny, na silnicích asfaltéry a na nádraží posunovače, tak jsem jim vůbec nezáviděl. Rádio hlásilo teplotní rekordy a být zrovna v tuto chvíli v práci není žádná slast. Ale na hypotéku se vydělat musí, složenky také nepočkají a my musíme, když zaměstnavatel zavelí, jít do práce a nějaké ty koruny vydělat.
Jistěže, pokud by bylo ohroženo naše zdraví, můžeme práci podle zákoníku práce odmítnout, je to sice možné, ale v praxi málo časté, protože jak víme, zaměstnavatel nám to může v budoucnu nějakým nevybíravým způsobem připomenout. Tím tedy nechci nabádat čtenáře, aby pracovali za každou cenu, za cenu ohrožení zdraví, ale praxe taková je, že málokdo si dovolí v dnešní době práci odmítnout.
Práci v horku tedy neodmítneme, ale zaměstnavatel je povinen nám ji zpříjemnit jak jen to jde. Dobrý zaměstnavatel, pokud je to možné, naplánuje práci v horku na jiný příznivější termín. Jiný dobrý zaměstnavatel vkládá do pracovní doby odehrávající se v nepříznivých podmínkách vhodné přestávky v práci, nebo organizuje práci tak, aby to náš organismus vydržel. Každý dobrý zaměstnavatel má svoje metody, ale všichni jsou povinni nám poskytnout v případě tak velikých veder, jaké panují dnes, ochranné nápoje a to podle NV č. 361/2007 a NVč.68/2010. Tato nařízení vlády určují kdo a jaký má nárok na ochranné nápoje.
Mimo jiné se zde stanoví, že ochranné nápoje se poskytují při trvalé práci na venkovním pracovišti, pokud je na základě monitorování teploty venkovního vzduchu předpoklad, že teplota venkovního vzduchu, měřená na pracovišti zastíněným teploměrem v průběhu osmihodinové směny jednorázově, přesáhne hodnotu 26 – 28 stupňů.
Ochranný nápoj se poskytuje na pracovišti nebo v jeho bezprostřední blízkosti tak, aby byl snadno a bezpečně dostupný. Poskytuje se v množství, které odpovídá nejméně 70 procentům tekutin ztracených z organismu za směnu potem a dýcháním. Seznam ochranných nápojů pak vypracovává zaměstnavatel po dohodě se závodním lékařem. Vychází přitom z vyhodnocení rizik, podmínek práce a znalosti zdravotního stavu konkrétních zaměstnanců. Podle toho volí vhodné ochranné nápoje u lidí, jejichž zdravotní stav by se kvůli práci v nepříznivých pracovních podmínkách mohl zhoršit.
Přidělování ochranných nápojů za horka, jejich složení a množství je daleko složitější a přesně ho definuje, jak jsem se již zmínil výše, NV.č. 361/2007 Sb. a NV. 68/2010 Sb. Platné znění najdete lehce a bezplatně na Portálu veřejné správy v sekce Zákony. Adresa pro ty, kteří chtějí rychlý přístup do této sekce je zde.
Oblast mikroklimatických podmínek, tepelné zátěže a související ochranné nápoje má v kompetenci především Ministerstvo zdravotnictví ČR. Případné dotazy na pracovní podmínky a hygienu práce je tak možné směrovat na příslušnou hygienickou stanici, případně na naše inspektory bezpečnosti práce Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy - ASO ČR. Seznam našich inspektorů najdete na našich internetových stránkách.
Ještě jednu poznámku na závěr, pro určitou kategorii pracovníků může být ochranným nápojem i pitná voda a to přímo ze zdroje, tedy z vodovodu. Neberte to prosím jako nějakou újmu, ale je to asi nejzdravější. Moc minerálů i moc cukrů v některých nápojích při velké spotřebě by nám mohlo spíše uškodit.
(PRO)