Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 19.01.2021
Vláda ČR na svém jednání dne 19.1.2021 přijala usnesení č. 54. Zaměstnavatelé tak mohou opět nahrazovat vstupní lékařské prohlídky čestným prohlášením. Usnesení také stanovuje náhradní lhůty pro platnost posudků ze vstupních, periodických a mimořádných prohlídek, vydaných v době před vyhlášením nouzového stavu. Zároveň však platí, a hovoří o tom poslední bod tohoto usnesení, že čestná prohlášení a náhradní lhůty jsou až nejzazším řešením. Usnesení č. 54 tak není návodem, jak mají zaměstnavatelé standardně zajišťovat pracovnělékařské služby v době nouzového stavu, jako spíše dokumentem, který poskytne pomoc v případech, kdy prohlídku nelze ze skutečně závažných důvodů provést.

Z usnesení:

  • vstupní prohlídky lze od data vyhlášení tohoto ustanovení (19.1.2021) až do konce nouzového stavu nahrazovat čestým prohlášením, jedná-li se o práce, zařazené do nerizikovách kategorií, u nichž zároveň nejsou podmínky zdravotní způsobilosti stanoveny jiným právním předpisem,
  • periodické lékařské prohlídky není třeba v době trvání nouzového stavu zajišťovat a provádět
  • lékařské posudky o zdravotní způsobilosti vydané na základě vstupních a nebo periodických prohlídek zůstávají platné 90 dní od skončení nouzového stavu, pokud posudkový závěr zní zdravotně způsobilý(á) a 30 dní od skončení nouzového stavu, pokud posudkový závěr zní zdravotně způsobilý(á) s podmínkou,
  • lékařské posudky o zdravotní způsobilosti vydané na základě mimořádné prohlídky zůstávají v platnosti 90 dní od skončení nouzového stavu, pokud posudkový závěr zní zdravotně způsobilý(á) a 30 dní od skončení nouzového stavu, pokud posudkový závěr zní zdravotně způsobilý(á) s podmínkou.

Zároveň však platí že čestná prohlášení a tyto náhradní lhůty jsou poslední instanci, pokud prohlídku nelze z vážných důvodů provést. Usnesení tedy není návodem, jak mají zaměstnavatelé zajišťovat pracovnělékařské služby v době nouzového stavu. 

Proto poslední bod usnesení zní: 

(vláda)

III. ukládá

(...)

2. poskytovatelům pracovnělékařských služeb podle zákona č. 373/2011 Sb., nebo registrujícím poskytovatelům posuzované osoby, kteří jsou k tomu podle zákona č. 373/2011 Sb., nebo jiného právního předpisu oprávněni, provést na žádost zaměstnavatele vstupní lékařskou nebo periodickou lékařskou prohlídku dotčené osoby a vydání lékařského posudku o její zdravotní způsobilosti k práci ve lhůtě určené podle bodu I pro platnost čestného prohlášení nebo bodu III/1 pro platnost lékařských posudků.

Plné znění usnesení č. 54/2021 >>ZDE<<

Podrobnosti o usnesení čtěte ZDE.
Přílohy:
  • Zdroj: MZCR