Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 21.10.2020
  • Autor: Ing. Mgr. Alena Mastantuono

Práce Evropské komise se zakládá na prioritách stanovených v jejích pracovních programech předkládaných obvykle každý rok na podzim. Ve svém programu pro rok 2021 představeném 19. října 2020 si Evropská komise vytyčila opatření, která pomohou Evropu postavit na nohy po koronavirové krizi, zajistí její odolnost a přispějí k ekologické a digitální transformaci Evropy. Program, který letos Komise nazvala „Unie vitality ve světě křehkosti“, je seznamem nejen plánovaných nových opatření, ale také těch, která měla být předložena v letošním roce, ale řešení krize jejich předložení oddálilo. Vedle 44 nových iniciativ uvedených v příloze 1, obsahuje pracovní program v příloze 2 návrhy k revizi a zhodnocení předpisů a v příloze 3 návrhy ke stažení z legislativního procesu.

Nové legislativní iniciativy jsou v pracovním programu seřazeny do šesti hlavních politických oblastí současné Komise.

  1. Zelená dohoda pro Evropu

V roce 2021 Evropská komise předloží balíček opatření „Fit for 55“ zaměřených na snížení emisí do roku 2030 alespoň o 55 %. Tato opatření se budou týkat mnoha oblastí politiky, od obnovitelných zdrojů energie po zásadu energetické účinnosti, energetickou náročnost budov, využívání půdy, zdanění energie, sdílení úsilí a obchodování s emisemi. Mechanismus uhlíkového vyrovnání na hranicích pomůže snížit riziko úniku uhlíku a zajistit rovné podmínky tím, že bude partnery EU motivovat, aby zvýšili své ambice v oblasti klimatu. Kromě toho Komise navrhne opatření k realizaci evropského akčního plánu pro oběhové hospodářství, strategie EU v oblasti biologické rozmanitosti a strategie „od zemědělce ke spotřebiteli“.

  1. Evropa připravená na digitální věk

S cílem zajistit digitální transformaci a zajistit dostatečnou konektivitu, dovednosti a digitální veřejné služby předloží Komise plán digitálních cílů do roku 2030. Cíle budou založeny na respektování práv na soukromí a konektivitu, svobodu projevu, volný pohyb údajů a kybernetickou bezpečnost. Komise vypracuje právní předpisy v oblastech zahrnujících různé aspekty umělé inteligence, včetně bezpečnosti, odpovědnosti, základních práv a dat. Novinkou je také avizovaný návrh evropské elektronické identity. Koronavirová pandemie změnila podmínky evropského průmyslu a v tomto ohledu přistoupí Komise k aktualizaci průmyslové strategie, kterou předložila letos v březnu. Komise bude také usilovat o zlepšení pracovních podmínek pracovníků platforem.

  1. Hospodářství, které pracuje ve prospěch lidí

Komise předloží akční plán pro plné provedení evropského pilíře sociálních práv a novou evropskou záruku pro děti, která si bude klást za cíl zajistit všem dětem přístup k základním službám, jako je zdravotní péče a vzdělávání. Na podporu našich ekonomik a posílení hospodářské a měnové unie přezkoumá Komise rámec pro řešení úpadků bank v EU, přijme opatření na podporu přeshraničních investic v EU a zintenzivní boj proti praní peněz.

  1. Silnější Evropa ve světě

EU by měla dle Komise stát v čele celosvětové reakce na zajištění bezpečné a všem dostupné vakcíny. Komise navrhne společné sdělení o posílení příspěvku EU k multilateralismu založenému na pravidlech, obnovené partnerství s našimi jižními sousedy a sdělení o Arktidě. Rovněž předloží nový strategický přístup na podporu odzbrojení, demobilizace a opětovného začlenění bývalých bojovníků. Sdělení o humanitární pomoci EU prozkoumá nové způsoby spolupráce s našimi partnery a dalšími dárci.

  1. Podpora evropského způsobu života

V souvislosti s onemocněním COVID-19 navrhne Komise vybudovat silnější Evropskou zdravotní unii, a to zejména posílením úlohy stávajících agentur a zřízením nové agentury pro pokročilý výzkum a vývoj v oblasti biomedicíny. Dále předloží novou strategii pro budoucnost Schengenu, opatření v oblasti legální migrace, včetně balíčku týkajícího se talentu a rozvoje dovedností. Komise se bude dále zabývat terorismem, organizovanou trestnou činností a hybridními hrozbami. Předloží rovněž komplexní strategii boje proti antisemitismu.

  1. Nový impuls pro evropskou demokracii

V zájmu vytvoření Unie rovnosti představí Komise nové strategie týkající se práv dítěte a osob se zdravotním postižením, jakož i návrh na boj proti násilí na základě pohlaví. Navrhne rovněž rozšířit seznam evropských trestných činů tak, aby zahrnoval všechny formy nenávistně motivovaných trestných činů a nenávistných projevů. Komise navrhne jasnější pravidla financování evropských politických stran a přijme opatření na ochranu novinářů a občanské společnosti před zneužíváním soudních sporů. Dlouhodobá vize pro venkovské oblasti navrhne opatření k plnému využití potenciálu těchto regionů.

Komise v pracovním programu pro rok 2021 avizuje, že bude klást důraz na předkládání návrhů v souladu s principy pro zlepšování tvorby právních předpisů tak, aby byly transparentní, efektivní a vhodné pro budoucnost, k čemuž by mimo jiné měly přispět tzv. strategické prognózy.

Pracovní program Komise na rok 2021 je výsledkem úzké spolupráce s Evropským parlamentem, členskými státy a poradními orgány EU jako Evropský hospodářský a sociální výbor, kde má Česká republika svých 12 zástupců. Komise nyní jedná s Parlamentem a Radou s cílem sestavit seznam společných priorit, u nichž se spolutvůrci právních předpisů shodnou na potřebě urychleně přijmout opatření.