Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 21.01.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Pokud chce Německo alespoň stabilizovat pracovní sílu, musí svůj pracovní trh více otevřít obyvatelům zemí mimo Evropskou unii. Podle zpravodajství České televize to uvádí závěrečná zpráva expertní komise pro otázky přistěhovalectví a integrace migrantů, kterou převzala německá kancléřka Angela Merkelová.

Zpráva poukazuje na limity německého pracovního trhu, který se musí vyrovnávat s demografickými změnami tamní společnosti a se snižujícím se přistěhovalectvím z jiných unijních zemí. Upozorňují na to i ekonomičtí analytici, podle kterých je potenciál zaměstnanosti v sousední zemi prakticky vyčerpán. Demografické změny se dosud Berlínu dařilo kompenzovat vyšší zaměstnaností německého obyvatelstva a také příchodem zahraničních pracovních sil.

Komise v závěrečné zprávě uvádí, že Německo nedostatečně využívá zkušeností a vědomostí, které migranti získali v zahraničí, což je pro pracovní trh ztrátou.

Komise zdůrazňuje, že německá společnost vlivem migrace prošla výraznou proměnou a že Německo je nyní po Spojených státech druhým nejčastějším cílem přistěhovalců. Čtvrtina populace v Německu má nyní přistěhovalecký původ a tento podíl se v následujících letech podle zprávy ještě výrazně zvýší.

Aby tato různorodá společnost dobře srůstala, je nezbytné integraci podpořit rovným přístupem ke vzdělání, rozvojovou a sociální politikou, zajištěním rovné zdravotní péče či bojem proti rasismu a terorismu, píše se v dokumentu.

Kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že vzhledem k nedávné nebývalé přistěhovalecké vlně, která vyvrcholila v letech 2015 a 2016, se Německo musí integraci důrazněji věnovat. „A to nejen na státní úrovni, zapojit se musí i zúčastnění lidé, tedy hostitelská společnost a ti, kteří k nám přicházejí,“ zdůrazňuje kancléřka.

  • Zdroj: Česká televize