Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 12.09.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Sněmovní vyšetřovací komise k OKD by měla podat trestní oznámení na bývalé ministry ČSSD Bohuslava Sobotku a Milana Urbana. Počítá s tím finální návrh její závěrečné zprávy. Radiožurnálu to potvrdil předseda komise Lukáš Černohorský z Pirátské strany. Sobotka s Urbanem byli podle něho spoluzodpovědní za nevýhodný prodej minoritního podílu státu v OKD v roce 2004.

„OKD je klíčový zaměstnavatel a já se domnívám, že to rozhodnutí vlády přispěje ke stabilizaci pozice OKD a přispěje k jeho lepší budoucnosti i k jeho lepší schopnosti čelit konkurenci,“ komentoval v březnu 2004 tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka rozhodnutí vlády prodat státní podíl v OKD společnosti Karbon Invest za 4 miliardy a sto milionů korun.

Podle pozdějších kritiků včetně státního zastupitelství ale byla cena podílu víc než dvojnásobná a vláda tak prodejem poškodila stát. Za nevýhodný obchod byli podle předsedy sněmovní vyšetřovací komise Lukáše Černohorského zodpovědní právě Bohuslav Sobotka s Milanem Urbanem.

„Oni byli ti, kteří připravovali materiály vlády a kteří si měli pohlídat celý privatizační proces. Oni dva byli ti, kteří měli na starost celou privatizaci, tudíž celý proces, a i to výsledné stěžejní hlasování bylo na jejich bedrech. Navrhuji minimálně tři trestní oznámení ohledně různých skutků v různém časovém období,“ uvedl pro Radiožurnál Lukáš Černohorský (Piráti), předseda vyšetřovací komise k OKD.

Podle Lukáše Černohorského se na finálním znění závěrečné zprávy většina z devítičlenné komise shodne. Začátkem října své závěry představí Poslanecké sněmovně. Poslanci při vyšetřování vyslechli několik desítek svědků, včetně Bohuslava Sobotky. Ten loni v červenci zopakoval, že při prodeji OKD nepochybil.

„Ve věci 15 let starého prodeje minoritního podílu v OKD mám zcela čisté svědomí a nebojím se žádného trestního oznámení. Vždy jsem jednal v souladu se zákony České republiky a hájil veřejný zájem,” napsal serveru Seznamu Bohuslav Sobotka.

„Nevšiml jsem si, že by vyšetřovací komise přišla s čímkoli novým, co by již v minulosti nebylo předmětem veřejné debaty nebo prověřování ze strany policie a soudu. Trestní oznámení proto pokládám za výhradně politicky motivované a zcela nepodložené,” dodal Bohuslav Sobotka.

Milan Urban v minulosti uvedl, že vše bylo v souladu se zákonem. Cena státního podílu byla podle něj v pořádku. „Převyšovala nejvyšší nabídku, převyšovala odhad. Z tohoto pohledu byl zachován zcela jasně zákonný postup,“ dodal Milan Urban.

Další trestní oznámení chce komise podat na neznámého pachatele, a to kvůli snížení základního jmění OKD v druhé polovině devadesátých let.

Zpravodajství iROZHLASU dále uvádí, že kauzou OKD se zabýval i soud. Cituje zprávu ČTK, že prodej akcií schválila vláda Stanislava Grosse (ČSSD), státní podíl získala skupina Karbon Invest za 4,1 miliardy korun. Podle státního zastupitelství však byla tehdejší cena podílu nejméně 9,8 miliardy, a státu tak vznikla škoda přes 5,7 miliardy.

Soudy v této věci osvobodily znalce Rudolfa Douchu, který vypracoval posudek ohledně ceny státního podílu v OKD, i oba bývalé místopředsedy Fondu národního majetku (FNM) Pavla Kutu a Jana Škurka, kteří měli privatizaci na starosti. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman kvůli verdiktu podal na konci června dovolání k Nejvyššímu soudu.

Podnikatelé Viktor Koláček a Petr Otava, kterým Karbon Invest patřil, prodali OKD po dvou měsících investiční skupině RPG Industries vedené finančníkem Zdeňkem Bakalou. Bakalu komise nevyslechla, pozvánku na slyšení odmítl. Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun.

Později se majitelem OKD stala firma vlastněná třemi britskými investičními fondy. V roce 2016 se OKD dostala do insolvence, přičemž akcie nástupnické společnosti převzala v dubnu státem vlastněná společnost Prisko.