Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 19.02.2024
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) preferuje jednání u kulatého stolu před protestem v ulicích, řekl dnes ráno, podle zpravodajství České televize, když komentoval protestní akci zemědělců v Praze. Organizátoři, ke kterým patří předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy - Asociace svobodných odborů (OSPZV-ASO ČR) Bohumír Dufek a bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, podle ministra Výborného, sledují vlastní politické cíle a zemědělce nezastupují. Ministr Výborný k tomu vzápětí dodal, že o konkrétních krocích nebo změnách v zemědělství bude jednat s velkými nevládními zemědělskými organizacemi.

„To, že bych teď konkrétní kroky nebo změny, které v oblasti zemědělství v Česku plánujeme, komunikoval nebo konzultoval s panem Dufkem, nepovažuji za důvodné. V tom jednoznačně jednám s těmi třemi nevládními organizacemi (Agrární komora, Zemědělský svaz, Asociace soukromého zemědělství), to jsou pro mě partneři, ti jsou pro mě důležití. Nikoliv pan Dufek,“ konstatoval ministr Výborný.

Ve vysílání ČT24 ministr Výborný rovněž uvedl, že se zástupci velkých nevládních organizací v poslední době jedná „téměř každý den“. „Diskutujeme o tom, co upravit na národní úrovni i jak přimět Evropskou komisi k tomu, aby se nesmyslné množství byrokracie snížilo,“ nastínil. Ujistil, že vláda nebude rušit podporu zelené nafty, kvůli čemuž protestovali farmáři v jiných částech Evropy.

Současně uvedl, že s předsedou OSPZV-ASO ČR Bohumírem Dufkem jednal před deseti dny a prý od něj neslyšel „ani větu“ o tom, že se postaví do čela protestů. Ministr Výborný nicméně zdůraznil, že se zástupci zemědělců bude jednat dále, a připomněl, že velmi často za farmáři jezdí. „Za těmi, kteří chodí každý den do chléva, každý den jsou na poli. A o těch problémech, které jsem nikdy nepopíral, se s nimi bavím,“ nechal se slyšet ministr. Upozornil ale, že není možné vše vyřešit obratem.

Dodal, že problémy, se kterými se čeští zemědělci potýkají, nezpochybňuje. „Ale za organizací těchto protestů stojí skupiny, které do určité míry, bohužel, sledují své vlastní politické cíle,“ doplnil.

Čeká televize k tomu dále uvedla, že protestující zemědělci chtějí dnes ministru zemědělství Marku Výbornému předat dopis s požadavkem, aby česká vláda odstoupila od Green Dealu, tedy unijní Zelené dohody pro Evropu. Zemědělcům například vadí omezení používání hnojiv, jak již dříve uvedl jeden z mluvších protestní akce, zemědělec a bloger Daniel Sterzik. Ministr Výborný dnes ráno také prohlásil, že je potřeba požadavky této dohody zasadit do reálného rámce, a na ČT24 požadavek organizátorů aktuálního protestu na odstoupení od ní označil za „plácnutí do vody“.

„Česká republika a Evropa nemohou zůstat nekonkurenceschopné vůči zbytku světa. A to není rezignace na péči o krajinu nebo klima,“ zdůraznil, a dodal, že na dopis farmářům odpoví. Kromě požadavků Zelené dohody se aktuálně protestující zemědělci staví také proti nastavení dotační politiky EU, uvedla ve svém zpravodajství Česká televize.

K vyjádření ministra zemědělství Marka Výborného můžeme dodat, že produkční zemědělci, kteří zásobují náš trh potravinami pro zabezpečení stravy pro naše občany, již od ledna 2022, do současnosti, protestují proti politice Green Dealu v Evropské unii, a zároveň i proti nastavení dotační politiky zemědělcům současnou vládou, která negativní tendence Green Dealu v českých podmínkách ještě více prohloubila. Ostatně hlasitě to již vyjádřili na protestní akci produkčních zemědělců v červnu 2022 v pražské Lucerně a na svém protestním shromáždění na Václavském náměstí. Kdy dokonce tehdy zazněly hlasy volající pro generální stávce, aby si současná vláda uvědomila neutěšenou situaci našich zemědělců a svoji politiku změnila. Takže, jak dnes říká jeden z organizátorů této protestní akce Zdeněk Jandejsek, dva roky jednání vrcholných představitelů Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR s vládní koalicí ale zatím nic pozitivního pro naše zemědělce nepřineslo. Proto byl zorganizován tento protest zemědělců! Vždyť oprávněné požadavky našich zemědělců by měla brát vláda vážně.

  • Zdroj: Česká televize