Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 21.09.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Nástupcem Adama Vojtěcha (za ANO) na ministerstvu zdravotnictví se stal Roman Prymula. Ministrem jej jmenoval prezident republiky v pondělí odpoledne na lánském zámku. Úřad převezme nový ministr v úterý. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že bude mít za úkol krizové řízení.

Podel zpravodajství České televize dosavadní ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil v pondělí ráno svoji rezignaci, a přestože poté vypukla diskuse o možném nástupci, z následných slov premiéra Babiše vyplynulo, že již bylo vše dohodnuto. Na ministerstvo zdravotnictví se v úterý vrátí Roman Prymula, který v květnu odešel z funkce ministerského náměstka pro zdravotní péči. V posledních měsících byl vládním zmocněncem pro výzkum ve zdravotnictví.

Roman Prymula přijel na druhou hodinu odpoledne do Lán, kde jej přijal prezident Miloš Zeman a po několika desítkách minut jej také jmenoval ministrem. Řekl přitom, že si nedovede představit v čele ministerstva zdravotnictví při boji proti druhé vlně koronaviru nikoho kompetentnějšího.

„Vím, jak skvěle jste obstál, když jste bojoval s první vlnou. A plně věřím, že stejně tak obstojíte i nyní ve velice a velice složité situaci. Dovolte mi, abych vám ve vaší práci popřál mnoho úspěchů a mnoho štěstí,“ řekl prezident novému ministrovi.

V úterý ráno by potom měl Roman Prymula převzít řízení resortu i v praxi. Zámek v Lánech přitom opustil bez komentáře.

Premiér Andrej Babiš uvedl, že obsazení postu dojednal předem – o tom, že Vojtěch rezignuje, věděl od pátku. „V pátek jsme se dohodli na rezignaci. Já jsem to projednal s panem prezidentem a navrhl jsem panu prezidentovi pana profesora Prymulu na post ministra zdravotnictví a pan prezident mně slíbil, že mně vyhoví,“ upřesnil Andrej Babiš.

Andrej Babiš dodal, že „jsme v situaci, kdy musíme zavést krizové řízení“, což od Romana Prymuly očekává. Chce od něj mimo jiné, aby zajistil, že budou po celé republice k dispozici lůžka. „Aby dohlédl na to, že kapacity nemocnic, které byly rozepsány, existují a jsou okamžitě k dispozici. Je chvíle, abychom všichni spolupracovali a dělali všechno pro to, abychom nárůst nákazy zastavili a také podruhé to zvládli. Jsem přesvědčen, že se nám to podaří,“ řekl předseda vlády.

Sám Roman Prymula řekl serveru Seznam zprávy, že situaci vnímá podobně. „Teď je hlavní úkol ministerstva zvládnout krizi a bude jakýsi krizový management,“ uvedl Roman Prymula. Především chce zlepšit komunikaci úřadu o covidu a zajistit, že vydávaná opatření budou jednoznačná a srozumitelná.

  • Zdroj: Česká televize