Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 13.01.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Nedostatek zdravotních sester je největším problémem současného českého zdravotnictví. Shodli se na tom na sobotním jednání v Lánech ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem a jeho expertním týmem na zdravotnictví.

Podle zpravodajství České televize ministr Adam Vojtěch nastínil prezidentovi, jak chce vláda letos situaci zlepšovat. Na jednání probírali i postavení praktických lékařů, elektronizaci zdravotnictví nebo dostupnost léků. Zpráva dále uvádí, že premiér Andrej Babiš chce, aby stát zdravotním sestrám začal přispívat na bydlení, a to 6 tisíc korun měsíčně.

Vláda slibuje, že povolání sester zatraktivní. Premiér Andrej Babiš se zavedením příspěvku na bydlení pro zdravotní sestry počítá už v rozpočtu na příští rok. „Bohužel náš stát těch bytů moc nepostavil a nájemné je drahé, takže je to jedna z alternativ,“ uvedl Babiš. S návrhem přišel premiér místo původně plánovaných výsluh.

„V tomto roce chceme podpořit personál, který je nejvíce problematický a nedostatkový, a to jsou zejména zdravotní sestry ve směnném provozu a nižší zdravotnický personál,“ řekl po sobotním setkání s prezidentem ministr Vojtěch. Letos je podle něj připraveno navýšení poplatku za takzvanou směnnost o pět tisíc korun a pro sanitáře o dva tisíce.

Česká televize rovněž uvedla, že se účastníci shodli na nezbytnosti elektronizace zdravotnictví, kdy ministr Adam Vojtěch ocenil projekt elektronického receptu. Zároveň ministr uvedl, že rozvoj elektronizace bylo jedním z doporučení, které od prezidenta a jeho týmu dostal.

Na více než pětihodinovém jednání ale došlo i na další témata. Ministr zdravotnictví Adama Vojtěch na této schůzce s prezidentem Milošem Zemanem mimo jiné představil i plánovanou reformu, jež má posílit pozici praktických lékařů. Podle něho by se měli starat o pacienty, měli by mít určitou ordinační dobu a případně sloužit pohotovosti v rámci nemocnic tak, aby možná trochu odlehčili přetíženým urgentním příjmům v nemocnicích. V průběhu jednání na zámku v Lánech ministr Adam Vojtěch přítomné rovněž seznámil s tím, jak v současné době funguje veřejného zdravotního pojištění.