Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 20.11.2020

Poslanecká sněmovna PČR v pátek 20. listopadu 2020, dvě hodiny po půlnoci, na svém zasedání v rámci daňového balíčku schválila návrh premiéra Andreje Babiše na zrušení superhrubé mzdy a snížení daní z příjmu na 15 procent a 23 procent, a to pro ty zaměstnance, jejichž příjem činí více než 139.000 Kč měsíčně. Asociace samostatných odborů o tomto rozhodnutí Poslanecké sněmovny přirozeně a objektivně informovala na svých webech s tím, že v naší zprávě, kdy jsme citovali zpravodajství České televize, jsme uvedli, které politické strany - zrušení superhrubé mzdy a snížení daní zaměstnancům na 15 % a 23 % - odsouhlasily, a které byly proti.

Proto Asociaci samostatných odborů velice překvapuje, že Česká televize údajně ve svém dalším zpravodajství tvrdí, že proti přijetí daňového balíčku jsou i odbory. Asociace samostatných odborů s tímto tvrzením České televize nesouhlasí a žádá vedení České televize, aby ve svém zpravodajství informovala o názoru druhé největší odborové centrály u nás objektivně. Jde totiž o to, že již při dřívějších jednáních Rady hospodářské a sociální dohody ČR neboli tripartity, Asociace samostatných odborů vyjadřovala podporu a souhlas se zrušením superhrubé mzdy a se snížením daní z příjmů u zaměstnanců na 15 a 23 procent. Ostatně, Asociace tento svůj názor prezentovala veřejně i při jiných příležitostech. Proto Asociace samostatných odborů žádá vedení České televize, aby tuto její mylnou informaci ve svém zpravodajství Česká televize dále nešířila a naopak, aby sdělila naší veřejnosti, že Asociace samostatných odborů zrušení superhrubé mzdy a snížení daní z příjmů na 15 a 23 procent plně podporuje.

Bohumír Dufek

předseda Asociace samostatných odborů

V Praze 20. listopadu 2020

Přílohy: