Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 04.11.2022

Odbory dlouhá léta bojují proti nesmyslným, nekoncepčním a veřejné zdraví ohrožujícím návrhům různých vládních garnitur. Negativní a destruktivní kroky se v oblasti hygienické služby vždy projevují až ex post. Dlouholeté personální podhodnocení hygienických stanic se plně projevilo v době pandemie COVID-19. Minulá vláda proto rozhodla o posílení hygienické služby a zvýšení počtu odborných pracovníků. A nyní se tito pracovníci mají opět propouštět! Důvod je zřejmý, v rozpočtu Ministerstva zdravotnictví jsou snížené finanční prostředky na systemizovaná místa zaměstnanců o 134.

Pokud nebude v oblasti hygienické služby posílen státní rozpočet, tak se nebudou snižovat jen „jiní zaměstnanci“, jak tvrdí ministerstvo, ale budou se propouštět také odborní pracovníci, a to již nyní potvrzují odborové organizace z jednotlivých hygienických stanic.

Po zkušenostech z pandemie jsme věřili tomu, že klíčová role hygienické služby v oblasti ochrany veřejného zdraví již nebude nikdy zpochybňována. Nemáme tu jen pandemii nemoci COVID-19. Hygienická služba plní v oblasti ochrany veřejného zdraví mnoho dalších úkolů. Kontroluje životní prostředí, kvalitu potravin, zasahuje v případě šíření infekčních nemocí.

Připomínáme, že v poslední době se stále častěji setkáváme s novými infekčními chorobami a vracejí se také některé původní. Stačí připomenout epidemii spalniček, černého kašle, růst výskytu tuberkulózy a mnohé další.

Hygienici se všemi silami snažili a snaží vše zvládat, za to jim děkujeme. Pro ochranu veřejného zdraví je však zásadní vytvořit takové prostředí, aby hygienici mohli nyní i v budoucnu pracovat ve prospěch nás všech.

Vyzýváme vládu a Ministerstvo zdravotnictví, aby místo snižování počtu odborníků hygienickou službu stabilizovali a posílili její rozpočet.

 

  • Zdroj: OS zdravotnictví a sociální péče ČR