Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 08.03.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Průměrná mzda v České republice v loňském čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostla o 6,9 procenta na 33.840 korun. Reálně po zohlednění růstu spotřebitelských cen se měsíční výdělek zvýšil o 4,7 procenta. Za celý rok 2018 pak stoupla průměrná mzda meziročně o 8,1 procenta na .885 korun, reálně to byl nárůst o 5,9 procenta. Podle zpravodajství České televize o tom dnes, v pátek, informoval Český statistický úřad. Zatímco vývoj za celý rok odpovídá očekávání analytiků, poslední čtvrtletí je dost zklamalo.

Čtvrtletní výsledek je horší, než očekávali analytici. Za poslední tři měsíce roku předpokládali proti předchozímu čtvrtletí mírné zpomalení růstu mezd pod osm procent. Reálné zvýšení odhadovali pod šesti procenty. Za celý loňský rok výsledek odpovídá očekávání, ekonomové předpovídali reálný nárůst průměrné mzdy zhruba o šest procent.

Růst mezd v závěru minulého roku zpomalil, za čímž však podle analytiků stojí zejména vyšší srovnávací základna konce roku 2017, kdy vzrostly platy ve veřejném sektoru. 

Podle Jakuba Seidlera, hlavního ekonoma ING bank, bylo zpomalení nejcitelnější u mezd v netržních odvětvích. Obecně však růst mezd zpomalil téměř napříč celou ekonomikou, což do jisté míry objasňuje slabší spotřebu domácností v závěru minulého roku. Celkově je však možné hodnotit růst mezd v minulém roce za velmi příznivý, alespoň z pohledu domácností, které tak ze současného přehřátého trhu práce, profitují nejvíce za posledních zhruba 15 let.

Podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela může být dalším vysvětlením tohoto poklesu proti očekávání i nižší odměny plynoucí ze slabších zisků společností.

Analytik společnosti Cyrrus Michal Brožka k tomu říká, že je to sice slabší e, než se čekalo, ale stále je to silné tempo růstu mezd, neboť utažený trh práce, zvyšování minimální mzdy a zvyšování platů ve veřejné sféře stále tlačí na růst mezd.

Tisková zpráva ČSÚ dále uvádí, že medián, tedy prostřední hodnota mezd, stoupl v loňském posledním čtvrtletí meziročně o 7,1 procenta na 29.247 korun. Přičemž čtyři z pěti zaměstnanců pobírali mzdu mezi 14.475 Kč a 54.320 Kč. Stále také jako v předchozím čtvrtletí platí, že mzdy zaměstnanců s nižšími platy rostou rychleji, než těm s vyššími. Průměrná mzda se tak zvyšuje pomaleji než mediánová, konstatuje ČSÚ.

Průměrná mzda v Česku se nepřetržitě zvyšuje od začátku roku 2014. Podle analytiků je za tím dobrá kondice ekonomiky a tlak na růst mezd v důsledku nedostatku lidí na trhu práce. Dalším důvodem je zvyšování platů ve veřejné sféře. Zhruba dvě třetiny zaměstnanců ale na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Mezi obory pobírali ve čtvrtém čtvrtletí nejvíc pracovníci v informačních a komunikačních činnostech, jejich průměrná mzda byla 55.754 korun. Více než 50 tisíc korun měli už jen v peněžnictví a pojišťovnictví, kde byl průměr 53.323 Kč. Naopak nejméně si vydělali lidé v ubytování, stravování a pohostinství, v průměru 19.206 korun, následovaní pracovníky administrativních a podpůrných činností s průměrem 21.703 korun.

Meziročně si nejvíce polepšili lidé v ubytovacích a stravovacích službách o osm procent a ve zdravotní a sociální péči o 7,9 procenta. Nejmenší nárůst o 3,7 procenta byl v těžbě a dobývání, o pět procent se průměrná mzda zvýšila v zemědělství, lesnictví a rybářství. 

Průměrná výše mezd v hlavním městě je nejvyšší ze všech krajů. Nejblíže Praze je Středočeský kraj s průměrnou mzdou 34.293 korun, následuje Jihomoravský a Plzeňský kraj s výdělkem nad 32.500 Kč. Naopak nejnižší mzdy pobírají lidé v Karlovarském kraji, kde hrubá mzda ve čtvrtém čtvrtletí stoupla na 29.703 korun a následně v Olomouckém kraji, kde meziročně vzrostla o 7,1 procenta na 30.685 korun.

Růst mezd letos zřejmě zpomalí

Díky rostoucím mzdovým nákladům se ale snižuje ziskovost firem. To bude podle analytiků, navzdory pokračujícími přehřátému trhu práce, ochotu firem dále zvyšovat mzdy snižovat. A napomůžou tomu i vyšší obavy ohledně zpomalování ekonomického růstu, což již naznačují data z posledního čtvrtletí minulého roku.

Podle ekonoma Jakuba Seidlera růst mezd letos zpomalí patrně 5–6 %. Na růst mezd bude naopak v letošním roce působit další zvýšení minimální mzdy o 1.150 Kč na 13.350 Kč a navyšování platů státních zaměstnanců,“ říká Seidler. Také Michal Brožka očekává, že v souladu se zpomalováním ekonomiky bude tempo růstu platů letos zvolna brzdit. „Pro rok 2019 čekáme tempo růstu mezd 6,7 %, což v reálném vyjádření odpovídá 4,4 %,“ uvedl ekonom společnosti Cyrrus.