Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 25.03.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Bytové nájemné v Praze a krajských městech na konci loňského roku kleslo mezikvartálně v průměru o 3,3 procenta na 237 korun za metr čtvereční. Nejdražší byla Praha s 287 korunami, nejlevnější Ústí nad Labem s průměrným nájemným 170 korun za metr čtvereční. Podle zpravodajství České televize to vyplývá z údajů poradenské společnosti Deloitte. Ty na on-line konferenci Asociace nájemního bydlení zveřejnil manažer v oddělení nemovitostí firmy Petr Hána.

V Praze nájemné kleslo mezikvartálně v průměru o 4,3 procenta na 287 korun za metr čtvereční. Nejdražší byly městské části Praha 2, Praha 1 a Praha 3. Naopak nejnižší nájemné bylo v Praze 4 a v Praze 6.

„Změny se začaly projevovat již v únoru loňského roku, kdy se na trhu s nájemním bydlením najednou ve velkém začaly objevovat byty původně určené pro ubytování turistů. Souviselo to především se zásadním zpomalením cestovního ruchu během pandemie covidu-19. Tato situace se projevila zejména v Praze jako v největším českém turistickém centru,“ uvedl Petr Hána. Efektem podle něj bylo, že v centru Prahy v prvním čtvrtletí 2020 pokleslo nájemné a postupně v průběhu roku byla ovlivněna průměrná cena nájemného v celé Praze.

Nájmy klesly v posledním čtvrtletí ve všech městských částech Prahy. „Tento stav je ovšem pouze přechodný, nájmy bytů původně určených pro turisty jsou spíše na měsíce než roky a většina vlastníků takových bytů se po obnovení cestovního ruchu vrátí ke krátkodobému ubytování. V období po pandemii očekávám celkově stabilizaci trhu a následně opětovný růst cen nájmů, který ale bude postupný podle toho, jak se bude měnit příliv turistů a studentů,“ dodal Petr Hána.

Odborným garantem indexu je Asociace nájemního bydlení. „Takzvaný Rent Index udává mezikvartální srovnání cen nájemních bytů. Jedná se o svého druhu první datově podložený index, který sleduje vývoj cen a trendů nájemního bydlení v České republice,“ uvedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj, který je zároveň i ředitelem společnosti Residomo, která je největší společností v oblasti nájemního bydlení u nás. Vzhledem k tomu, že jde o první údaj, meziroční srovnání není k dispozici. Deloitte k výpočtu indexu sbírá data z realitních portálů.

  • Zdroj: Česká televize