Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 20.01.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Objem poskytnutých hypotečních úvěrů loni překročil 250 miliard korun, což je nejvyšší hodnota v historii České republiky. Po celý loňský rok se průměrná úroková sazba držela pod úrovní roku 2019. V prosinci navíc přišlo její další snížení na 1,96 procenta, vyplývá z čerstvých údajů Fincentrum Hypoindexu. Hypoteční úvěry, jak uvádí zpráva televize CNN Prima NEWS, by ale letos měly zdražovat.

Ještě nikdy si Češi nevzali takový objem hypotečních úvěrů jako v roce 2020. S objemem přes 254 miliard korun tak překonali dosavadní čtyři roky starý rekord o téměř 30 miliard. V samém závěru loňského roku také došlo k poklesu průměrné úrokové sazby u hypotečních úvěrů pod dvě procenta. V listopadu tak činila 1,98 a v prosinci dokonce 1,96 procenta, jak vyplývá z aktuální hodnoty ukazatele Fincentrum Hypoindex.

„Loňský rok se stal rokem rekordním s objemem poskytnutých hypotečních úvěrů ve výši 254,023 miliardy korun. Dosud rekordní roky 2016 a 2017 překonal o více než 28 miliard. Meziročně došlo k nárůstu objemů o téměř 40 procent,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Jiří Sýkora, hypoteční specialista společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Přitom loni v květnu se zdálo, že hypoteční trh bude zasažen pandemií koronaviru podobně jako jiná odvětví. Češi totiž sjednali meziročně asi o 11 procent méně hypotečních úvěrů, přestože objem mírně vzrostl. V dalších měsících se ale trh vzpamatoval a výše poskytnutých půjček na bydlení začala doslova lámat jeden rekord za druhým. Již v listopadu bylo zřejmé, že rok 2020 se stane rekordním, a prosincový objem hypoték přes 29 miliard korun to jen potvrdil.

„Průměrná výše hypotéky se přiblížila hranici tří milionů korun. Průměrná úroková sazba hypoték podle ukazatele Fincentrum Hypoindex překvapivě opět klesla,“ dodal Jiří Sýkora s tím, že jen v prosinci si lidé vzali hypotéku v průměru o 80 tisíc korun vyšší než v listopadu.

Vysokým objemům vedle nízkých úrokových sazeb pomohla také Česká národní banka, která loni zmírnila doporučení pro posuzování bonity žadatelů o hypotéky. Již v dubnu došlo ke zrušení limitu ukazatele DTI (poměr celkového dluhu žadatele a výše jeho čistého ročního příjmu) a od července padl také limit ukazatele DSTI (poměr měsíční splátky dluhu k čistému příjmu). Došlo také ke zrušení daně z nabytí nemovitých věcí, a to i zpětně pro vklady provedené katastrem nemovitostí od 1. prosince 2019. Stát tak kupujícím ulevil od placení čtyřprocentní daně počítané z hodnoty domu, bytu nebo pozemku.

Podle analytiků společnosti Fincentrum & Swiss Life Select však trend poklesu úrokových sazeb u hypoték patrně změní směr. Cena peněz na mezibankovním trhu totiž už dva měsíce roste a podle dřívějších vyjádření členů bankovní rady se i Česká národní banka chystá letos zvyšovat své základní úrokové sazby. Byť zřejmě až ve druhém pololetí. Je tedy nepravděpodobné, že by průměrná sazba u hypotečních úvěrů klesla pod historicky nejnižší úroveň z roku 2016, kdy dosáhla 1,77 procenta.

„V následujících měsících by klesání sazeb na hypotečních úvěrech mělo začít přibržďovat. Pravděpodobně jsme již jen kousek ode dna, od kterého se odrazíme,“ uvedl pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček. Podle něj by lidé uvažující o sjednání hypotéky „neměli příliš dlouho otálet“, protože je možné, že „propásnou nejlepší příležitost ke sjednání úvěru na bydlení“.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS