Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 17.07.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Řada měst začíná měnit plány kvůli drahým energiím a někde říkají, že i kvůli výdajům na uprchlíky. Podle zpravodajství České televize část starostů se obrátila otevřeným dopisem na ministerstvo financí a chtějí peníze navíc. Ministerstvo financí vzkázalo, že to nemá v plánu. Hlavním argumentem ministerstva je, že obce hospodaří s přebytky. Radnice namítají, že už do úspor sahají. Obávají se dalšího vývoje po uzavření nových fixací u smluv na energie.

„Když po nás chce vláda, abychom rychle pomohli, města a obce vždycky rychle pomůžou, když pak chceme pomoct my, přijde zamítavá odpověď,“ prohlásila ředitelka Svazu měst a obcí ČR Radka Vladyková.

„Máme o něco zvýšené daňové příjmy a ty daňové příjmy jsou sdílené, to znamená i v těch rozpočtech samospráv se nachází určitá část zvýšení daňových příjmů, které slouží k částečné kompenzaci zvýšených nákladů,“ upřesnil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Začátkem června se Svaz měst a obcí ČR obrátil na ministerstvo s žádostí o možnost finanční kompenzace a před pár dny starostům přišla zamítavá odpověď. Podle ministerstva není v současné ekonomické situaci možné požadavkům radnic vyhovět.

„Co se týče nákladů na uprchlickou krizi a na starost o statisíce uprchlíků, které přišly, tak naprostou většinu nákladů nese státní rozpočet,“ upozornil Zbyněk Stanjura.

V případě růstu cen energií argumentuje ministerstvo ještě tím, že od října bude stát hradit platby za obnovitelné zdroje, a to za všechny, kteří mají přípojku, takže i za organizace zřizované radnicemi.

„Celková pomoc pro domácnosti, organizace, firmy bude za těch 15 měsíců zhruba 24 miliard korun, tak to není vůbec malá částka a říkám, část těch nákladů mají pokryto zvýšenými daňovými příjmy,“ konstatoval Zbyněk Stanjura.

„Reakce pana ministra byla přijata v území velmi rozpačitě, protože tam nebyla ani známka poděkování a nějaké sounáležitosti s městy a s obcemi,“ podotkla ředitelka Svazu měst a obcí ČR šéfka Radka Vladyková.

Obce chtějí s vládou jednat, ke společnému setkání zřejmě vyzvou Fialův kabinet na podzim.

  • Zdroj: Česká televize