Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 08.04.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vlastnické bydlení bude stále hůře dostupné zejména pro mladé lidi na počátku jejich profesní dráhy. Přestože českou ekonomiku už rok svírá koronavirová pandemie, vývoj cen nemovitostí tomu vůbec nenasvědčuje. Zatímco před dvanácti lety domy a byty pod tlakem hospodářské recese zlevňovaly, současná krize žene jejich ceny stále vzhůru. Zdražování se navíc přelévá z Prahy do regionů a vlastnické bydlení se stává nedostupným pro stále větší okruh lidí, zejména mladých na prahu kariéry. Uvedla to dnes ve svém zpravodajství CNN Prima NEWS.

V této televizní reportáži je konkrétně ukázána jedna rodina ve městě Krupka na Teplicku. Jde o manželský pár, který má již odrostlé děti. Do penze jim zbývá asi 10 let. Oba manželé žijí v rodinném domku. Rozhodili si, že zakoupí nějaký pozemek, na které si postaví přízemní domek, v němž by strávili podzim jejich života. Když se byli podívat na stavební parcely v Krupce, zjistili, že cena pozemků činí 1290 Kč za metr čtvereční. To je na Ústecký kraj poměrně dost. Přesto se pro koupi pozemku rozhodli a zjistili, že inzerovaná cena již neplatí, a že pozemek se prodává za 1800 Kč za metr čtvereční.

Televize CNN Prima k tomu dodala informaci, že před deseti lety se tyto pozemky v Krupce prodávaly za 800 Kč za metr čtvereční. Takže, během jedné dekády tak tyto stavební pozemky zdražily o 125 %. Jde sice o mimořádný případ, dokonale však ilustruje situaci, která na českém nemovitostním trhu panuje. A to nejen u pozemků, ale i u domů a bytů, nově postavených i starších.

CNN Prima NEWS dále upozornila, že doposud nemovitosti určené k bydlení zdražovaly především v Praze. V posledních dvou letech se ale růst cen realit přelil za hranice metropole a regiony Prahu rychle dohánějí. „Nabídkové ceny bytů v prvním čtvrtletí meziročně přidaly o 7,6 %. V Praze růst cen zvolnil z 5,2 na 4,8 %, mimo Prahu mírně zrychlil z 11 na 11,4 %,“ uvedl na svém twitterovém účtu hlavní ekonom ING Banky Jakub Seidler s odkazem na data Českého statistického úřadu. Nemovitosti v České republice za poslední dekádu zdražily průměrně o 77, v Praze dokonce o 97 procent.

„Jde o logický vývoj. S tím, jak se bydlení v Praze stává stále hůře dostupné, lidé hledají lacinější lokality na venkově. To ale postupně žene ceny nemovitostí vzhůru i tam,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Veronika Hedija, ekonomka z jihlavské Vysoké školy polytechnické. Proto není výjimkou, že ceny i starších bytů v obcích či městech jen několik desítek kilometrů od Prahy stojí až pět milionů korun. „Čím dále od Prahy, tím jsou ceny sice příznivější, ale i tak se na místní poměry šplhají vysoko,“ dodala Veronika Hedija.

Zvykejme si na život v nájmu

Současný stav nemovitostního trhu v České republice nejvíce komplikuje život mladým lidem na počátku své kariéry, kteří by ve výhledu několika málo let chtěli založit rodinu. „Lidem, kterým je dnes kolem 25 let, prakticky mezi prsty uniká šance na pořízení vlastního bytu nebo domu. Přitom ještě před deseti lety se dalo bydlení vyřešit za celkem přijatelných podmínek,“ řekl CNN Prima NEWS Štěpán Křeček, hlavní ekonom společnosti BH Securities.

Podle Štěpána Křečka se Česká republika dostává do bodu, kdy se začne ve větší míře prosazovat nájemní bydlení. „Spousta lidí nebude mít jiné východisko. Je to bohužel jeden z negativních trendů, který se k nám dostává ze západu,“ dodal. Myslí tím fakt, že v západních zemích je běžnější bydlet v pronajatém než ve vlastním příbytku.

Jak je vůbec možné, že navzdory koronavirové krizi reality stále zdražují, ačkoli logika velí, aby se ceny domů, bytů a pozemků vydaly přesně opačným směrem? Štěpán Křeček vidí dvě hlavní příčiny. „Přestože se česká ekonomika dostala do krize, příjmy domácností v loňském roce reálně vzrostly. Značná část obyvatelstva ale necítila potřebu nebo neměla možnost tyto peníze utratit a začala hledat způsoby, jak své úspory zhodnotit lépe než pouhým ponecháním na bankovním účtu. Zatímco Američané své úspory běžně investují na burze do akcií, u nás se lidé vrhli na nemovitosti,“ uvedl Štěpán Křeček pro CNN Prima NEWS.

Druhým faktorem způsobujícím bobtnání realitní bubliny je podle Křečka uvolněná politika České národní banky a centrálních bank obecně. „Úrokové sazby se u hypotéčních úvěrů v Česku dostaly dokonce níže, než je inflace. To je další pádný důvod, proč raději takto investovat do nemovitostí než nechávat peníze bez užitku ladem,“ dodal hlavní ekonom BH Securities.

CNN Prima NEWS v závěru své reportáže uvádí, že se dá totiž očekávat, že s hospodářským oživením hlad po realitách neustane. A dokud budou hypotéky laciné, ani ony nezafungují jako tlumič poptávky po nemovitostech. „Dokud se úroky nevrátí na nějakou normální úroveň a hypotéky výrazněji nepodraží, ceny nemovitostí porostou. Může to trvat klidně několik let,“ dodal Štěpán Křeček. Ostatně, podle něho, úrokové sazby setrvávají na mimořádně nízkých úrovních už od minulé hospodářské krize z let 2008 až 2009.
  • Zdroj: CNN Prima NEWS