Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 19.01.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Systém k podávání žádostí v dotačním programu „COVID – Gastro Uzavřené provozovny“ postihl výpadek a uživatelé měli problém s registrací. Podel zpravodajství Českého rozhlasu na to upozornil server Hlídač státu i sami restauratéři na sociálních sítích, podle kterých problémy trvají dál. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) ale pro Radiožurnál reagoval, že systém funguje dobře. Také uvedl, že součástí žádosti musí být čestné prohlášení o neporušování vládních opatření.

Havlíček potvrdil, že součástí žádosti musí být i čestné prohlášení, v němž podnikatelé uvedou, že neporušili vládní nařízení. O podporu 400 korun za zaměstnance mohli od pondělí žádat podnikatelé, kterým klesly v posledním čtvrtletí loňského roku v meziročním srovnání nejméně o třicet procent, a to za každý den, kdy museli mít v období od 9. října do 10. ledna vinou epidemických restrikcí zavřeno.

Podle zprávy Českého rozhlasu, jak tvrdí Hlídač státu, byl v pondělí systém až polovinu času nedostupný. S velkým výpadkem se potýká i v úterý. Registrace některým uživatelům proto místy trvala i několik hodin a proces komplikovaly opakované chyby portálu, píšou na sociální sítě.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček problémy přisuzuje faktu, že aktuálně probíhají i registrace do dalších programů, jako například COVID – Nájemné. Situace by podle něj měla být od úterního rána lepší.

„Tím, že probíhá více programů, tak jede systém o trochu pomaleji. Souvisí to i s rekordním množstvím žádostí jen v programu Uzavřené provozovny. Postupně jsme systém posílili a z rána mám informace, že to jede slušně. Hlídač státu nemá vždy objektivní informace, čímž to ale nějak nezpochybňuji,“ reagoval Karel Havlíček pro Radiožurnál. Za první den podle něj ministerstvo přijalo okolo 3000 žádostí.

Karel Havlíček také potvrdil informaci, že součástí žádosti musí být i čestné prohlášení, v němž podnikatelé uvedou, že nikdy neporušili vládní nařízení.

„Považuji to za fér. Není možné, aby v situaci, kdy drtivá většina obyvatel a podnikatelů dodržovala pravidla, čerpali státní dotace na zavřené provozovny současně i ti, kteří opatření porušovali. Byl by to výsměch všem, kteří se chovají zodpovědně. Neustále slyším, že někdo nařízení nedodržuje, ať je pokutován a kontrolován. Často to technicky není možné. A toto je spravedlivé. Nedodržujete vládní nařízení, nedostanete vládní podporu,“ uvedl ministr Karel Havlíček ve své SMS zprávě pro Radiožurnál.

Naopak pro program COVID – Nájemné se blíží vypršení termínu pro podání žádostí. Ministr Karel Havlíček však připustil, že v případě zájmu lhůtu pro registraci prodlouží i po 21. lednu. „Je pravda, že někteří lidé to nechali na poslední chvíli a je jich tam více, než se předpokládalo. Nikdo ale nemusí mít strach, že by se to nezvládlo. Jsme schopni to všem o pár dní prodloužit,“ dodal Karel Havlíček.

  • Zdroj: Český rozhlas