Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 11.02.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda
Obce řeší řadu případů černých staveb, kdy někdo postaví svoji stavbu, která nemá stavební povolení, tak obvykle nastává situace, že dotyčná osoba dodatečně žádá o stavební povolení. Přestože jde o porušení zákona, obce raději přizpůsobí územní plán a stavbu „zlegalizují“ dodatečným povolením, protože nemají prostředky na demolici černé stavby. Možnému způsobu řešení této otázky se v neděli věnoval pořad České televize Otázky Václava Moravce.
 
Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) v této souvislosti upozornila, že její resort spouští dotační titul pro obce, v němž si mohou o peníze na odstraňování černých staveb zažádat. Je o něj, podle ní, velký zájem. Chystaný stavební zákon praxi černých staveb a jejich dodatečné legalizace striktně zamezí, uvedla ministryně Klára Dostálová.
 
„Pokud obec nařídí odstranění černé stavby, tak to také musí zaplatit. Obec logicky řekne, že na to nemá zdroje, proto ministerstvo pro místní rozvoj přišlo s dotačním titulem na tato rozhodnutí,“ prohlásila ministryně Klára Dostálová.
Je si vědoma, že obce se snaží kvůli černým stavbám upravit územní plány a dodatečně je schválit, aby je nemusely na vlastní náklady bourat. Předeslala, že se změnou stavebního zákona už ale černé stavby prostě nebudou mít šanci na existenci. „Pokud někdo něco postaví načerno, tak stát se postará o to, aby stavba byla odstraněna,“ zdůraznila.
 
Podle 1. místopředsedy STAN a starosty města Kolína Víta Rakušana řeší obce hodně černých staveb. Uvedl, že stát by měl místním správám dát sílu na to, aby černé stavby mohly odstraňovat. „V případě nějakých chatek u rybníka, to ještě možné je. Ale v případě průmyslové výroby se dvěma výrobními linkami, která dokonce pracuje s chemikáliemi a ničí místním lidem život, to už je opravdu rozhodnutí,“ zmínil příklad jedné obce u Kolína.
 
Ministryně Klára Dostálová dále uvedla, že ministerstvo prvním rokem nabízí dotace obcím, které se chtějí s černými stavbami na svém území vypořádat likvidací. V dotačním programu je podle jejích slov 100 milionů korun na rok. „Ze strany obcí je o to velký zájem,“ konstatovala.
 
Podle ministryně Kláry Dostálové obrysy nového stavebního zákona, který připravilo ministerstvo pro místní rozvoj, by měla vláda ČR projednat do konce března. Norma, která má zkrátit povolování staveb, by měla podle plánů kabinetu začít platit od ledna 2021.
 
Stavební praxe v ČR je dlouhodobě terčem kritiky. Na stavební povolení se čeká i roky. Podle podkladů by norma měla zkrátit povolovací řízení a odstranit překážky, které brání vydání povolení a neúměrně proces protahují.
 
Ministryně pro místní rozvoj (MMR) rovněž sdělila, že na obrysech stavebního zákona MMR spolupracovalo s Hospodářskou komorou ČR. Podle ní by měla vzniknout soustava krajských státních stavebních úřadů s územními pracovišti v obcích s rozšířenou působností. Nad nimi by měl být Nejvyšší stavební úřad, který má spadat pod MMR. Žádost by mělo být možné podat elektronicky.
 
Ministryně Klára Dostálová zároveň uvedla, že projektová dokumentace by se měla ukládat v centrálním úložišti, do něhož by měly přístup příslušné instituce. Měly by být stanoveny také pevné lhůty pro jejich vyjádření. Pokud by v nich stanovisko nevydaly, dalo by se to považovat za souhlas. Požadavky na výstavbu má sjednotit jeden předpis.